Characteristics and Occurance of Spontaneous Mutant in Lactobacillus casei YIT 9018

Lactobacillus casei YIT 9018의 자연돌연변이주의 발생과 그 특성

  • Published : 1988.12.01

Abstract

In this study characterization of spontaneous Lac$^-$ mutant of Lactobacillus casei YIT 9018 was investgated. The frequency of occuring the spontaneous Lac$^-$ mutant cells from stok culture strains was approximately 0.5% in MRS Media and 0.29% in 10% nonfat dried milk, ohterwise, that from pure Lac$^+$ colony it was 0.25% in MRS Media and 0.1% in l0% nonfat dried milk. In the physiological deference the spontaneous Lac$^-$ mutants were defective in lactose and/ or galactose-fermenting ability and also needed longer time for coagulation of nonfat dried milk than wild type.

L. casei YIT9018에서 자연적으로 발생하는 Lac$^-$ mutant의 발생빈도와 이러한 변이주의 특성을 검토하였다. 보존균주로부터 spontaneous Lac$^-$ mutant의 발생은 MRS 배지에서 0.5%, 10% 환원탈지유에서 0.29%, pure Lac$^+$ colony로부터의 발생은 MRS 배지에서 0.25%, 10% 환원탈지유에서 0.1%의 빈도로 나타났다. 분리된 spontaneous mutant는 대부분이 Lac$^-$ mutant였고 가끔 Lac-Gal-도 나타났다. Lac$^-$ Gal$^+$ mutant는 배양 4일째부터 partial revertant가 출현하였으나 Lac$^-$ Gal$^-$는 전혀 나타나지 않았으며 Lac$^-$ mutant는 wild type보다 우유를 응고시키는데 더 많은 시간을 요하였다.

Keywords