Identification of Yeast Strains with Computer System

컴퓨터 시스템에 의한 효모균주의 동정

  • Published : 1988.12.01

Abstract

Three yeast strains isolated from various sources were tested in its morphological, physiological, and biochemical characteristics. The results were compared with those of 35 standard yeast strains in order to study important taxonomical characteristics for yeast identification and to find out the problem of computer identifying system. Although few characteristics did not coincide with literature data, three unidentified strains were temporarily identified as Saccharomyces exiguus, Candida edax, and Candida membranaefactence. The use of computer identifying system must be accomponied with conventional identification method because of the restriction of data sources for computer system.

컴퓨터 효모 동정 시스템의 하나인 NCYC의“Compass”를 이용하여 효모 동정을 실시함으로써 컴퓨터에 의한 효모 동정 시스템의 문제점 파악 및 효모 동정에 중요한 역할을 하는 분류학적 성질을 고까하기 위하여 kefir grain에서 분리된 효모 균주와 돈분 발효액에서 분리된 효모 균주 그리고 KCTC 7007 효모 균주를 사용하여 약 50여가지의 형태학적인, 생리·생화학적인 성질들을 조사하였다. 세 균주의 올바른 동정작업을 위하여 35개의 표준균주를 사용하여 결과를 문헌과 비교하였다. 미지의 세 효모 균주는 Saccharomyces exiguus, Candida edax, Candida membranaefactence로 잠정적으로 동정되었으며 컴퓨터 동정 시스템의 사용은 제한된 data의 입력 등의 이유에서 반드시 문헌적인 재래적인 동정작업이 병행되어야 하리라 본다.

Keywords