Studies on the Factors Affecting Quality and Textural Characteristics of Artificial Gluten Meat

글루텐 인조육의 품질특성에 영향을 주는 요인과 물성에 관한 연구 - 1보 : 품질특성에 영향을 주는 요인

  • Published : 1988.06.01

Abstract

These experiments were carried out to study the factors affecting quality and textural characteristics in the preparation of artificial gluten meat (AGM). These results were compared with the raw beef on its properties. The results obtained were summarized as follows: 1, The affective factors on the color of AGM were walnut, oil, salt, onion, water, interactions of oil and water, and interactions of heating temperature and heating time. 2. Shear force was affected by the factors of walnut, onion, water and interactions of walnut and oil. 3. Walnut, oil, onion, salt, water, interactions of walnut and oil, interactions of oil and water, and heating temperature affected on hardness, springiness, cohesiveness and chewiness. 4. Walnut and water affected on the water holding capacity.

밀단백분말을 주재료로 한 인조육을 제조할 때, 품질특성에 영향을 주는 요인을 분석한 결과는 다음과 같다. 1. 색에 영향을 주는 요인은 호두, 식용유, 소금, 양파, 물, 식용유와 물의 상호작용 및 가열온도와 가열시간이었다. 2. 전단력에는 호두, 양파, 물, 호두와 식용유의 상호작용이 영향을 주는 것으로 나타났다. 3. 경도, 탄력성, 응집성 및 저작성에는 호두, 식용유, 양파, 소금, 물, 호두와 식용유, 식용유와 물의상호작용 및 가열온도가 영향을 주었다. 4. 보수성에는 호두와 물이 영향을 주는 요인이었다.

Keywords