Characteristics of Vibrio sp. Isolated from Cultured Red Sea Bream in the Winter

월동장(越冬場)의 참돔에서 분리(分離)한 비브리오균(菌)에 대(對)하여

  • Choi, Hye-Sung (Department of Fish Pathology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Yun, Jang-Keun (Department of Fish Pathology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Park, Soo-Il (Department of Fish Pathology, National Fisheries University of Pusan)
  • 최혜승 (부산수산과학 수족병리학과) ;
  • 윤장근 (부산수산과학 수족병리학과) ;
  • 박수일 (부산수산과학 수족병리학과)
  • Published : 1988.05.30

Abstract

Three strains of pathogenic bacteria isolated from diseased red sea bream at a culture farm in Gyoung sangnam-Do during the midwinter of 1987 were studied taxonomically. Based on their biological and biochemical characteristics, they were identified as Vibrio sp.. They exhibited very similarities to group II (Kusuda et al.,1979) except that the former can grow at lower temperature.

월동실험중(越冬實驗中)인 참돔 병어(病魚)에서 병원균(病原菌)을 분리(分離)하여 그 성상(性狀)을 비교검토(比較檢討)하였다. 그 결과(結果), 원인균(原因菌)은 생물학적(生物學的), 생화학적제성상(生化學的諸性狀)으로부터 Vibrio sp.로 동정(同定)되었다. 일본(日本)에서 보고(報告)된 참돔유내(由來)의 Vibrio sp. (제III군(第III群))와는 중요성상(重要性狀)에서 차이(差異)가 났다. 분리유내(分離由來)가 다른 Vibrio sp. (제II군(第II群))와는 여러 성상(性狀)에서 일치(一致)하므로 저온(低溫)에서의 발육능(發育能)이 차이(差異)가 나는 물질형(生物型)으로 생각되었다.

Keywords