Effects of Red light on ${\alpha}-Amylase$ isozymes of the Germinated Barley (Hordeum distichum L.)

맥아의 ${\alpha}-Amylase$ isozyme에 미치는 Red Light의 영향

  • Kim, Jin-Gu (Department of Food and Nutrition, Yeungnam University) ;
  • Shin, Seung-Ryeul (Department of Food and Nutrition, Yeungnam University) ;
  • Kim, Kwang-Soo (Department of Food and Nutrition, Yeungnam University) ;
  • Shon, Tae-Hwa (Department of Food Engineering, Kyungpook National University)
  • 김진구 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 신승렬 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 김광수 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 손태화 (경북대학교 식품공학과)
  • Published : 1988.12.30

Abstract

This study carried out to change ${\alpha}-amylase$ activity and isozymes in barley during germination in the dark and red light. The specific activity of ${\alpha}-amylase$ increased during the germination in the dark, giving 355.0 and 523.7 units/mg protein at 3 and 5 days, and the activity was increased by the red light up to 48 and 15% at 3 and 5 days of germination, respectively. The ratio of ${\alpha}-amylase$ I and II was approximately 95 : 5 at both 3 and 5 days of germination in the dark while the different ratio was found by the red light i.e. 60 : 40 and 90 : 10 at 3 and 5 days of germination, respectively.

이조대맥(Hordeum distichum L. emend Lamark)에 적색광을 조사하여 발아일수에 따른 ${\alpha}-amylase$의 활성 및 isozymes에 미치는 적색광의 영향을 조사하였다. ${\alpha}-amylase$는 암소에서 비활성도가 발아 3일과 5일에 각각 355.0, 523.7 $units/mg{\cdot}protein$로 발아일수가 경과함에 따라 증가하였으며, 적색광조사에 의해서 비활성도가 발아 3일과 5일에 각각 암소에 비하여 48%, 15% 정도 증가하였다. CM-cellulose와 Sephacryl S-200에 의해 2종의 isozyme이 분리되었고 그 중 ${\alpha}-amylase$ I이 주 효소였다. ${\alpha}-amylase$ I, II의 활성비율은 암소에서 발아 3일과 5일에 다 같이 95 : 5 정도였으나 적색광조사구에서는 각각 60 : 40, 90 : 10으로 현저한 차이가 있었다. 특히 적색광조사에 의해서발아 3일에 ${\alpha}-amylase$ II의 활성비율이 현저히 높았다.

Keywords