Aflatoxin Degradation by Aspergillus awamori var. fumeus

Aspergillus awamori var. fumeus에 의한 아플라톡신의 분해

  • 양진오 (고려대학교 식품공학과) ;
  • 이성택 (한국과학기술대학 생물학과) ;
  • 김영배 (고려대학교 식품공학과)
  • Published : 1988.06.30

Abstract

The maximal production of aflatoxin $B_1$, and $G_1$ by A. flavus ATCC 15517 was reduced by 98% and 99% respectively, in the mixed culture with A. awamori var. fumeus in comparison with that in the monoculture of A. flavus. An important cause for the reduction in aflatoxin formation was found that A. awamori var. fumeus excreted aflatoxin degrading factor(s) into the medium during the growth which precipitated by the addition of ammonium sulfate $(0{\sim}80%)$.

A. flavus ATTC 15517를 A. awamori var. fumeus와 함께 혼합배양 하였을 때 단독배양과 비교하여 aflatoxin의 생성시기는 변하지 않았으나 최대생산량은 $B_1$$97\;{\mu}g/50ml$$G_1$$21\;{\mu}g/50ml$로서, 이는 각각 98% 및 99% 감소한 것이었다. 이는 A. awamori var. fumeus가 균사 성장중 aflatoxin을 분해하는 물질을 배지로 분비하기 때문이다. 또한 이 물질은 유안($0{\sim}80%)$포화)에 의하여 침전되었다.

Keywords