Applied Biological Chemistry
- Volume 31 Issue 1
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- Pages.52-57
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- 1988
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Spectrophotometric Assay of L-Ascorbic Acid with Ascorbate Oxidase
Ascorbate Oxidase를 이용한 Ascorbic Acid의 분광분석법에 의한 정량
- Park, Keun-Hyung (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
- Kim, Jung-Hyun (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
- Hyun, Kyu-Hawn (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
- Kim, Dong-Youn (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University)
- Published : 1988.03.30
Abstract
The difference of absorbance before and after oxidation of L-ascorbic acid(AsA) from cucumber was directly proportional to the concentration of AsA. The effect of pH, enzyme concentration and reaction time on the AsA assay were examined. The values of AsA obtained by the present method and HPLC method agreed well in all cases.
오이에서 얻어진 AAO조효소를 이용하여 AsA 정량 가능성을 검토할 결과, AAO에 의한 산화 전후의 흡광도 차는 AsA 함량과 정비례한 관계를 나타냈다. AAO를 이용한 AsA분석에 영향을 미치는 pH와 흡광도, 효소의 활성과 pH와의 관계, crude AAO의 pH 안정성, 효소의 농도와 반응시 간과의 관계를 검토한 결과, 흡광도 차가 최대를 나타낸 파장은 243nm였고, 효소의 활성이 최대를 보인 pH는
Keywords