A Study on Recovery of Protein Concentrated from Cheese Whey Solution by the Continuous Ultrafiltration -II. Relationship among the osmotic pressure, the coefficient of mass transfer, gel concentration of waste cheese whey-

페수로부터 연속한외여과법에 의한 단밸질의 분리, 회수에 관한 연구 -II. 폐수 시액의 물성과 삼투압, 경막물질 이동계수 및 겔농도와의 관계-

  • Kong, Jai-Yul (Dept. of Food Biological Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
  • 공재열 (부산수산대학 생물공학과)
  • Published : 1988.12.30

Abstract

Tubular ultrafiltration membranes were used to investigated mass transfer characteristics of waste cheese whey. The effects of bulk concentration and flow velocity on permeat flux, mass transfer coefficient and apparent rejection coefficient were measured. Mass transfer coefficient was increased linearly with increasing flow velocity, and following relationship between mass transfer coefficient(k) and linear velocity(u) was obtained. $k=0.87{\times}10^{-5}u^{1-1}$ It is interjecting to note that plots for all linear velocity tend to converge to the same point for zero permeating flux, and the maximum bulk concentration that can be achieved with cheese whey extracts was 38(w/v %). In general, membrane rejection coefficient increased with increasing flow velocity and the rejection coefficients of cheese whey solution and that of lactose in cheese whey solution were obtained $0.40{\sim}0.65$, $0.15{\sim}0.30$, respectively.

$32^{\circ}C$에서 분획분자량 100,000인 막을 사용하여 Cheese whey를 농축시켰을 때 그 농축한계는 38%로 이는 보통의 폐액중의 whey농도의 약 6배의 농도에 해당한다. 겔층의 형성은 농축효과를 저하시킬 뿐만 아니라 저분자용질과 고분자용질과의 분리도 나쁘게 한다. 한외여과가 고분자 용질의 분리를 대상으로 하는 이상 겔층의 형성은 피할 수 없으므로 운전시간의 합리적인 관리가 필요하다고 생각된다. 투과유속이 큰 한외여과인 경우, 경막물질이동계수는 온도 $32^{\circ}C$에서 관내선속도의 1.1승에 비례하는 결과를 얻었으며 종래의 보고치에 비하여 관내선속도의 영향이 큰 것으로 나타났다.

Keywords