Relative Effectiveness of Some Antioxidants on Palm Oil and Beef Tallow by AOM Tests

AOM 시험에 의한 팜유와 우지에 대한 몇가지 산화방지제 효과와 비교

  • 양주홍 (동국대학교 식품공학과) ;
  • 장영상 ((주)농심 기술개발연구소) ;
  • 신효선 (동국대학교 식품공학과)
  • Published : 1988.08.01

Abstract

Relative effectiveness of antioxidants with their synergists was investigated by measuring AOM stability of palm oil and beef tallow during heating. TBHQ added at a concentration of 0.02% gave the highest AOM stability to palm oil among the antioxidants tested at the equivalent concentration. Beef tallow with added TBHQ showed a higher AOM stability than those with α-tocopherol$({\alpha}-toc)$ and a mixture of BHA and BHT, but showed a lower AOM stability than those with {$\delta}-rich$ tocopherol$({\delta}-toc)$ and mixed tocopherol(m-toc). Addition of ${\alpha}-toc$ to palm oil and beef tallow increased the AOM stability less than a mixture of BHA and BHT. Palm oil and beef tallow with added ${\delta}-toc$ and m-toc showed higher AOM stabilities than that with ${\alpha}-toc$, and there was no significant difference in AOM stability noted between ${\delta}-toc$ and m-toc. The synergistic effects of citric acid to ${\alpha}-toc\;and\;{\delta}-toc$ and of ascorbyl palmitate to ${\delta}-toc$ was noted higher in beef tallow than in palm oil, while that of ascorbyl palmitate to ${\alpha}-toc$ was higher in palm oil than in beef tallow.

몇가지 산화방지제와 상승제를 첨가하여 가열한 팜유와 우지에 대한 산화방지 효과를 AOM시험에 의하여 비교 연구하였다. 팜유에 0.02% TBHQ를 첨가하였을때 같은 농도의 다른 산화방지제를 첨가하였을 때 보다 AOM 안정성이 가장 우수하였다. 우지에 0.02% TBHQ를 첨가하였을 때는 같은 농도의 BHA와 BHT 혼합제와 $DL-{\alpha}-T$을 첨가한 것 보다 AOM 안정성이 증가하였으나 같은 농도의 ${\delta}-T$와 MT을 첨가한것 보다 증가하지 않았다. 팜유와우지에 $DL-{\alpha}-T$을첨가하였을 때는 BHA와 BHT 혼합제를 첨가한 것 보다 AOM안정성이 증가하지 않았다. 그러나 팜유와 우지에 ${\delta}-T$와 MT를 첨가하였을 때는 $DL-{\alpha}-T$를 첨가하였을때 보다 AOM 안정성이 증가되었고 ${\delta}-T$와 MT 간에는 큰 차이가 없었다. $DL-{\alpha}-T$${\delta}-T$에 대한 구연산의 상승효과는 팜유보다 우지에서, $DL-{\alpha}-T$에 대한 AP의 상승효과는 우지보다 팜유에서, ${\delta}-T$에 대한 AP의 상승효과는 팜유보다 우지에서 각각 더 효과적이었다. 가열중 tocopherol류의 손실량은 우지보다 팜유에서 더 적었다.

Keywords