Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 20 Issue 2
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- Pages.252-255
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- 1988
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- 0367-6293(pISSN)
Effect of Resin Material on Molding Characteristics of Disposable Tray for Korean Food
재질이 도시락 용기의 성형 특성에 미치는 영향
- Park, Hyung-Woo (Food Research Institute/AFMC) ;
- Koh, Ha-Young (Department of Food and Nutrition, College of Chonju Woosuk) ;
- Kang, Tong-Sam (Food Research Institute/AFMC) ;
- Shin, Dong-Hwa (Food Research Institute/AFMC)
- Published : 1988.04.01
Abstract
The molding characteristics, hardness and overall quality of the Korean style disposible food tray made from the low and medium density polystyene sheets were investigated and the results were obtained as follows. The volume difference of 8 sectional trays was 56.4% between the two materials, and that of 5 sectional trays was 41.8%. The more the sectional number of the tray, the larger the volume difference. Medium density polystylene tray had the better solid characteristics and overall acceptance than the low density polystlene tray.
우리 민족이 예부터 사용해 오던 구절판 모양을 활용한 일회용 도시락 용기를 중밀도 폴리스치렌과 저밀도 폴리스치렌으로 진공 감압 성형시킨 용기의 재질간의 금형특성, 견고성 상품성을 고찰한 결과는 다음과 같다. 8절형 용질의 재질간의 부피차는 56.4%였고 5절형 용기의 재질간의 총 부피차는 41.6%였다. 용기의 절(section)수가 많아짐에 따라서 재질간의 부피차는 더 커짐을 알 수 있었다. 용기의 견고성, 금형특성, 상품성 및 종합평가는 중밀도 용기가 저밀도 용기보다 더 우수한 것으로 나타났다. 따라서 두 재질간의 가격차가 용기의 선호도에 미치는 영향보다는 금형특성, 재질감 및 상품성이 미치는 인자가 더 컸음을 알 수 있었다.