Effects of Gamma Irradiation on the Decontamination of Animal Feeds : Sterilization of Protein Sources

배합사료 원료에 대한 방사선 살균 효과 -단백질원의 살균-

  • Byun, Myung-Woo (Food Irradiation Division, Korea Advanced Energy Research Institute) ;
  • Kwon, Joong-Ho (Food Irradiation Division, Korea Advanced Energy Research Institute) ;
  • Cha, Bo-Sook (Food Irradiation Division, Korea Advanced Energy Research Institute) ;
  • Cho, Han-Ok (Food Irradiation Division, Korea Advanced Energy Research Institute) ;
  • Kim, Young-Bae (Department of Food Technology, Korea University)
  • 변명우 (한국에너지연구소 식품조사연구실) ;
  • 권중호 (한국에너지연구소 식품조사연구실) ;
  • 차보숙 (한국에너지연구소 식품조사연구실) ;
  • 조한옥 (한국에너지연구소 식품조사연구실) ;
  • 김영배 (고려대학교 식품공학과)
  • Published : 1988.02.01

Abstract

The effect of gamma irradiation of microbiological and physicochemical properties of raw ingredients (thirteen kinds of protein sources) for the mixed feed were investigated. The total aerobic bacteria counts in the samples was ranged from $10^2$ to $10^7$cells/g. After 5 to 7 kGy irradiation, the total count was reduced by 3 to 4 log cycles. Coliforms were detected in seven samples and the range was from $10^4$ to $10^6$cells/g. Enteric pathogens were found only in fish meal and poultry byproduct as $10^2$ to $10^6$cells/g. They were sensitive to radiation and completely sterilized by 3 to 5 kGy irradiation. Total fungi count was ranged from $10^1$ to $10^4$cells/g in all samples. They were osmophiles such as Aspergillus, Penicillium, Cladosporium, Aureobasidium and Rhizopus and were destroyed by 3 to 7 kGy irradiation. Five species of potential mycotoxin producers including Aspergillus flavus were also identified. Physicochemical properties, such as total amino acid content, TBA value, POV and color difference showed that irradiation with optimum does was less detrimental than autoclaving.

배합사료의 단백질원으로 사용되는 13종의 동물성 및 식물성 원료의 미생물 오염 정도와 방사선 조사에 의한 살균 효과 및 이화학적 특성 변화를 조사한 결과는 다음과 같다. 13종의 사료 원료의 호기성 전세균의 오염은 $10^2-10^7/g$ 범위였으며, 5-7kGy 조사로서 3-4 log cycles정도 감소되었고, 어분에서는 10 kGy 조사로서도 $10^1-10^2/g$ 정도 생존하였다. 대장균군은 13종 중 7종에서 $10^4-10^6/g$정도, 장내 병원성 세균은 어분과 가금부산물에서 $10^2-10^3/g$정도 검출 되었고 3-5kGy조사로서 완전 사멸되었다. 곰팡이의 오염은 $10^1-10^4/g$정도로서 오염 곰팡이의 대부분이 내삼투압성 곰팡이였으며 3-7kGy조사로서 검출 한계 이하로 사멸되었다. 또한 이들에서 분리된 곰팡이는 Aspergillus속과 Penicillium속이 대분이였으며 Cladosporium, Aureobasidium과 Rhizopus 등 검출되었으며, 분리된 11종의 곰팡이중 Aspergillus flavus를 포함한 5 여종이 잠재적 독소를 생성하는 균이었다. 총 아미노산 함량, TBA가 및 과산화물가, 색도 등 이화학적 특성 변화에서는 고선량 방사선 조사와 가열처리는 다같이 대조구에 비해 다소의 영향을 미쳤으나 가열처리구는 더욱 현저하였다. 따라서 5-7kGy 정도의 방사선 조사는 사료의 원료의 품질에 영향을 미치지 않고 전세균의 격감과 곰팡이 및 장내 세균를 완전 사멸시킬 수 있어 간접식품으로서 사료의 위생적인 생산을 가져올 수 있을 것으로 생각된다.

Keywords