Optimization of the Korean Packaged Meal (Dosirak) Production Facilities for Food Service Delivered Long Distance

원격지 단체급식을 위한 포장용 도시락 생산설비의 최적화 연구

  • 박형우 (농수산물유통공사 종합식품연구원) ;
  • 고하영 (전주우석대학교 식품영양학과) ;
  • 박노현 (농수산물유통공사 종합식품연구원) ;
  • 강통삼 (농수산물유통공사 종합식품연구원) ;
  • 모수미 (서울대학교 가정대학)
  • Published : 1988.03.30

Abstract

Because the production facilities of the Korean convenient food companies are placed in one space, the final products could be easily contaminated. It is necessary that the work space should be devided into contaminated zone, semisanitary zone and sanitary zone. The layout of the preparation facilities are reconsidered. Requirements for equipment and the facilities criteria be complemented with the air clean unit, and chilling refrigerator for rapid chilling of boiled rice and the cooked dishes for the assurance of the microbiological guality of foods. The equipment and the work space of the model companies which have the area of $99m^2,\;200m^2\;and\;300m^2$ are properly placed and designed in accordance with the regulations of the food sanitation and the architecture. (Packaging Meal Production Facilities).

국내 도시락 공장을 조사 분석하여 대량생산에 적합토록 그 문제점을 보완 개선했다. 특히 식품위생법과 건축법상의 공장허가 사항을 고려해서 3가지 면적별로 모델 도시락 공장을 설계하였다. 작업장은 하나의 개방공간에 배치된 기기류를 오염지역, 준청결지역, 청결지역으로 나누어 작업중의 2차오염 문제를 배제시켰고, 기기류는 밥급속냉각기, 냉장고 겸 냉각기를 설치하여 위생안전성을 부여했으며, 청결실에 멸균(집진)기를 설치하여 완제품의 초기 미생물 농도를 줄이고 2차오염 요인을 제거함으로써 위생적인 도시락 생산유통이 가능한 도시락 생산공장을 설계하였다.

Keywords