Interspecific Protoplast Fusion of Ganoderma applanatum and Ganoderma lucidum and Fruit Body Formation of the Fusants

잔나비 걸상버섯과 영지(靈芝)의 종간원형질체(種間原形質體) 융합(融合)과 자실체형성(子實體形成)에 관한 연구(硏究)

  • Park, Young-Do (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University) ;
  • Yoo, Young-Bok (Mycology and Mushroom Division, Agricultural Science 'itute, R.D.A.) ;
  • Shin, Pyung-Gyun (Mycology and Mushroom Division, Agricultural Science 'itute, R.D.A.) ;
  • You, Chang-Hyun (Mycology and Mushroom Division, Agricultural Science 'itute, R.D.A.) ;
  • Cha, Dong-Yeul (Mycology and Mushroom Division, Agricultural Science 'itute, R.D.A.) ;
  • Park, Yong-Hwan (Mycology and Mushroom Division, Agricultual Science 'itute, R.D.A) ;
  • Lee, Jae-Sung (Department of Food Science and Technology, Yeungnam University)
  • 박영도 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 유영복 (농촌진흥원 농업기술연구소 균상과) ;
  • 신평균 (농촌진흥원 농업기술연구소 균상과) ;
  • 유창현 (농촌진흥원 농업기술연구소 균상과) ;
  • 차동열 (농촌진흥원 농업기술연구소 균상과) ;
  • 박용환 (농촌진흥원 업기술연구소 균상과) ;
  • 이재성 (영남대학교 식품가공학과)
  • Published : 1988.06.30

Abstract

Interspecific fusion products were obtained from fusion of Ganoderma applanatum and Ganoderma luridum. Frequency of fusion was 0.77-1.38%. Fusion products were selected by the comparision of morphology and color of colony. Fusion Products had chracteristics of two parental strains and generally grew faster than the parents. Some fusants were segregated on GCM. Fusion products were confirmed by mycelial morphology and electrophoretics pattern of esterase isozyme from mycelium. Most of fusion products were lack in clamp connection but those fusion products, that were segregated produced mycelium with and without clamp connection. Some of the fusion products produced fruit body on sawdust medium.

잔나비걸상버섯과 영지(靈芝)버섯간(間)에 원형질체융합(原形質體融合)을 실시하여 융합(融合)된 균주(菌株)를 선발하있으며, 융합(融合)된 균주(菌株)를 배양(培養)하여 자실체(子實體)의 형성(形成)하였는 바 그 결과(結果)를 요약하면 다음과 같다. 1. 잔나비걸상버섯 영지(靈芝)버섯간(間)의 종간원형질체융합률(種間原形質體融合率)은 $0.77{\sim}l.38%$였다. 2. 융합(融合)된 균총(菌叢)은 MMM배지상(培地上)에서 균총(菌叢)의 형태적(形態的) 차이를 보이거나 균총(菌叢)의 중앙부위(中央部位)에 잃은 황양색(黃楊色)을 띄고 있었다. 3. 융합주(融合株)는 두 모균주(母菌株)의 장점을 지녔고 대체로 모균주(母菌株)보다 빠른 성장(成長)을 보였으며, 균주(菌株)에 따라서는 GCM 배지상(培地上)에서 segregation이 일어난다. 4. 융합주(融合株)의 균사체(菌絲體)에는 clamp connection이 없으나 segregation이 일어난 균사(菌絲)에서는 있는 것과 없는 균사(菌綿)가 혼재(混在)해 있있다. 5. 균사체(菌絲體)를 마쇄하여 전기영동(電氣泳動)에 의한 esterase isozyme pattern을 확인해 본 결과 모균주(母菌株)와는 전혀 다른 band를 나타내 었다. 6. 선발(選拔)한 30균주중(菌株中) 4균주(菌株)에서 자실체(子實體)가 형성(形成)되었으며 그 형태(形態)는 모균주(母菌株)의 자실체(子實體)와 차이를 보였다.

Keywords