Identification of Biologically Active Substances from Medicinal Plants

약용식물(藥用植物)(음나무, 오가피)로부터 생리활성물질(生理活性物質) 검정(檢定)

  • Lee, I.J. (Dept. of Agronomy, Coll. of Agriculture, Kyungpook National University) ;
  • Kim, K.U. (Dept. of Agronomy, Coll. of Agriculture, Kyungpook National University)
  • 이인중 (경북대학교 농과대학 농학과) ;
  • 김길웅 (경북대학교 농과대학 농학과)
  • Published : 1987.10.30

Abstract

This study was conducted to investigate the presence of biologically active substances such as phenolic acids, fatty acids and organic acids in the medical plants like Kalopanax pictum and Acanthopanacis cortex. Alcohol extracts of K. pictum and A. cortex showed complete inhibition of lettuce seed germination, indicating that these plants contained the biologically active substances. Eleven phenolic acids including protocatechuic acid were identified from K. pictum and A. cortex by GLC, and the contents of total phenolic acid were 1.7917mg/g in K. pictum, and 0.9567mg/g in A. cortex. Polyphenols such as neochlorogenic acid, chi orogenic acid, scopoletin, rutin and kaempferolglycoside which were not detected by GLC were anayzed by HPLC, and among phenolic acids indentified chi orogenic acid seemed to be the major acid in both K. pictum and A. cortex presented in amount of 23.7 and 13.0ppm, respectively. K. pictum contained 5.26mg/g of fatty acids and 27.69mg/g of organic acids, and A. cortex possessed 3.22mg/g of fatty acids and 9.80mg/g of organic acids, linoleic and oxalic acid appeared to be the major fatty and organic acids, representing more than 50% of total fatty acids and 80% of total organic acids.

약용식물(藥用植物)을 대상(對象)으로 생리활성(生理活性)을 지닌 phenolic산(酸)과 지방산(脂肪酸) 및 유기산(有機酸) 등(等)을 조사(調査)한 결과(結果)는 다음과 같다. 음나무와 오가피의 EtOH 추출물(抽出物)은 상치의 발아(發芽)를 강하게 억제(抑制)하는 생리활성물질(生理活性物質)을 함유(含有)하고 있었다. 음나무와 오가피로부터 GLC에 의해 동정(同定)된 phenolic 산(酸)은 protocatechuic 산(酸) 외(外) 11종(種)이었으며 총(總) phenolic 산(酸)의 함량(含量)은 음나무가 1.7971mg/g, 오가피가 0.9567mg/g 이었다. HPLC로 검정(檢定)된 polyphenols은 ncochlorogenic, chlorogenic, scopoletin, rutin, kaempferolglycoside 였으며 chlorogenic 산(酸)의 함량(含量)이 음나무 23.7ppm, 오가피 13.0ppm으로 가장 많았다. 음나무는 지방산(脂肪酸)이 5.26mg/g, 유기산(有機酸)이 27.69mg/g, 오가피는 지방산(脂肪酸)이 3.22mg/g, 유기산(有機酸)이 9.80mg/g 함유(含有)되어 있었으며 음나무가 오가피보다 많은 지방산(脂肪酸)과 유기산(有機酸)을 함유(含有)하고 있었다. 지방산(脂肪酸) 가운데는 linoleic 산(酸)이 전체(全體)의 50% 이상(以上)을, 유기산(有機酸) 가운데는 oxalic 산(酸)이 80% 이상(以上)의 비율(比率)로 함유(含有)되어 있었다.

Keywords