EFFECTS OF LEAF MATURITY ON THE DISEASE PROGRESS OF SEPTORIA BROWN SPOT IN SOYBEAN

대두잎의 성숙도가 갈색무늬병의 진전에 미치는 영향

  • Oh Jeung Haing (Department of Agronomy, College of Agriculture, Dankoon University)
  • 오정행 (단국대학교 농과대학 농학과)
  • Published : 1987.12.01

Abstract

Septoria brown spot caused by Septoria glycines Hemmi is one of the serious fungal diseases in soybean. Since little has been known about the disease progress in the field, the present study was conducted to determine the factors affecting the disease progress in the soybean plant. Disease severity and pattern of the progress of the Septoria brown spot were different with varieties. Susceptibility of soybean plants increased with increase of plant age and leaf maturity in order from the primary leaf to the newly expanded leaf. It seemed to be related with conidial germination on the leaves. Germination and germtube elongation were more inhibited by the diffusates obtained from upper leaves than those from lower leaves and they were higher in a susceptible variety than in a moderately resistant one.

대두 갈색무늬병의 진전은 한 식물체에서 상위엽으로의 진전속도(수직감염율 : vertical progress)과 밀접한 관계가 있다. 실제로 포장에서의 갈색무늬병 진전은 주로 하위엽에서 발병하기 시작하여 상위엽에 비하여 이병정도가 높은 것이 보통이다. 이러한 현상의 원인을 구명하기 위하여 수행한 본 실험에서 갈색무늬병의 감염율은 잎의 성숙도와 정의 상관을 보였으며 이러한 유엽저항성은 접종원의 분포와는 무관한 것으로 보였다. 또 상위엽의 엽표면일출액 (leaf diffusate)은 병원균 포자발아 및 관계신장의 억제 정도가 하위엽의 일출액에 비하여 높았으며 이러한 경향은 저항성품종에서 더욱 현저하여 엽일출액의 어떤 발아억제물질이 갈색무늬병의 유엽저항성에 관여하는 것으로 추정되었다.

Keywords