Production of Antibacterial Substance, and Changes in Peroxidase nd Polyphenoloxidase Activities in Tobacco Plants Inoculated with Avirulent Isolate of Pseudomonas solanacearum

비병원성 Pseudomonas solanacearum 접종에 의한 담배내 항균물질생성과 Peroxidase 및 Polyphenoloxidase의 변화

  • Yi Young Keun (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute) ;
  • Min Tae Gi (Korea Ginseng and Tobacco Research Institute) ;
  • Park Won Mok (College of Agriculture, Korea University)
  • 이영근 (한국인삼연초연구소 경작시험장) ;
  • 민태기 (한국인삼연초연구소 경작시험장) ;
  • 박원모 (고려대학교 농과대학 식물보호학과)
  • Published : 1987.09.01

Abstract

The substances obtained from the leaf, stem and root of tobacco plants inoculated with avirulent and virulent isolates of Pseudomonas solanacearum were at R_f\;0.6$ and R_f\;0.9$ on TLC plate, respectively. Both substances showed antibacterial activities not only on P. solanacearum but also on Erwinia carotovora subsp. carotovora and Escherichia coli in vitro. However, the antibacterial substances were not detectable from the filtrate of the autoclaves tobacco sap medium, in which the avirulent or virulent bacterium was cultured for 3 days. Peroxidase and poly phenoloxidase activities and their isozyme patterns did not differ significantly between plants treated with the virulent and avirulent isolates, or between the susceptible cultivar BY 4 and the resistant cultivar NC 82. However, activities of the two enzymes were increased in leaves of the susceptible cultivar BY 4 treated with either the virulent or the avirulent isolate.

Pseudomonas solanacearum의 병원성균주 및 비병원성균주를 담배의 뿌리에 접종하여 그 잎과 줄기, 뿌리에서 P. solanacearum과 Erwinia carotovora subsp. carotovora, Escherichia coli에 대한 항균물질을 분리하였다. 담배즙액을 TLC plate에 발전시킨 결과 비병원성균주에 접종된 담배에서는 $R_f$ 0.6 부근에서, 병운성균주에 접종된 담배에서는 $R_f$ 0.9 부근에서 각각 항균물질을 분리할 수 있았다. 그러나 고압살균된 담배즙액배지에 병원성균주 및 비병원성균주를 3일간 배양한 배양여액에서는 항균물질의 생성이 인정되지 않았다. 비병원성균주 및 병원성균주에 접종된 담배잎에서는 무처리 담배에 비하여 peroxidase와 polyph-enoloxidase의 활성이 높았으나, 그 줄기와 뿌리에서는 효소활성의 차이가 없었다. 비병원성균주와 병원성균주로 처리된 담배 사이, 감수성품종인 BY4와 저항성품종 NC82 사이에도 두 효소의 활성과 동위효소형태의 차이가 없었다.

Keywords