Studies on the Preventive Measures of Vegetable Crops to Gases -2. Effect of nitrogen dioxide gas on Chinese cabbage, radish, tomato and cucumber

채소원예작물(菜蔬園藝作物)에 대(對)한 가스피해경감방법(被害輕減方法)에 관(關)한 연구(硏究) -2. 배추, 무우, 토마토, 오이에 대(對)한 아질산(亞窒酸)가스의 영향(影響)

  • Published : 1987.09.30

Abstract

This study was carried out to find out the effects of nitrogen dioxide gas on vegetable crops. Chinese cabbage, radish, tomato and cucumber were used for this experiment, and these crops were fumigated with various concentration of nitrogen dixoide gas for 2 hours under the different condition of light and soil water at the vegetable growth stage. The results obtained were as follows. The crops damages measured by percentage of leaf destruction were more severe at the night time fumigation than at the day time, under the full sun condition than under the shading, and at the higher soil water contents than at the low soil water contents. The cucumber plant showed the highest resistance to nitrogen dioxide gas and tomato plant showed the least resistance. As the nitrogen dioxide concentration increased from $0.05mg/{\ell}$ to $0.2mg/{\ell}$, the N contents in leaves of each crops were increased, and the increment of N contents in leaves was higher by fumigation at the night than at the day time. The increment of N contents in leaves showed possive correlation with the percentage of leaf destruction significantly.

배추, 무우, 토마토, 오이에 대(對)하여 표준시비(標準施肥) 및 질소비료(窒素肥料)와 가리비료(加里肥料)를 50%증시(增施)하고, 토양수분(土壤水分)을 10%, 21%, 33%로 하여 아질산(亞窒酸)가스 0.05, 0.10, $0.20mg/{\ell}$의 농도(濃度)로 주간(晝間)과 야간(夜間)에 각각(各各) 2시간(時間)씩 접촉(接觸)하였고 주간(晝間)에는 자연광(自然光)과 그늘하(下)에서 접촉(接觸)하여 엽(葉)의 기공저항(氣孔抵抗), 증산속도(蒸散速度), 엽피해율(葉被害率), 엽록소함량(葉綠素含量), 질소함량등(窒素含量等)을 조사(調査)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 아질산(亞窒酸)가스에 의(依)한 엽피해(葉被害)는 토마토가 가장 심(甚)하고 오이가 가장 경미(輕微)하였고, 주간접촉(晝間接觸)에서 보다 야간접촉(夜間接觸)에서 피해(被害)가 심(甚)하였으며, 질소(窒素) 및 가리비료(加里肥料)의 증시(增施)로 엽피해(葉被害)가 경감(輕減)되었다. 2. 토양중(土壤中) 수분함량(水分含量)이 많을수록 피해(被害)가 크고 기공저항(氣孔抵抗)은 감소(減少)하나 증산속도(蒸散速度)는 증가(增加)되었다. 3. 아질산(亞窒酸)가스에 의(依)한 엽피해(葉被害)는 차광접촉(遮光接觸)이 자연광접촉(自然光接觸) 보다 적었다. 4. 엽록소함량(葉綠素含量)은 아질산(亞窒酸)가스 접촉농도(接觸濃度) 증가(增加)에 따라 감소(減少)하였다. 5. 엽중질소함량(葉中窒素含量)은 가스접촉농도증가(接觸濃度增加)에 따라서 증가(增加)하였으며 야간접촉(夜間接觸)이 주간접촉(晝間接觸) 보다 증가량(增加量)이 많았다. 6. 아질산(亞窒酸)가스접촉(接觸)으로 인(因)한 엽중질소(葉中窒素) 증가량(增加量)과 엽피해율(葉被害率)과는 고도(高度)의 정(正)의 상관(相關)이 있었다.

Keywords