저단백질 브로일러 사료에 아미노산 첨가효과

Effects of Amno Acids Supplemented to a Low- protein Broiler Diet

  • Park, Jin-Ho (Department of Animal Science, Jeonbug National University)
  • 발행 : 1987.11.01

초록

저단백질의 브로일러(0-3주령) 사료에 합성 아미노산 첨가효과를 규명하기 위하여 3회의 사양시험을 실시하였다. 모든 필수 아미노산을 요구 량 이상으로 함유한 단백질 22%사료를 기준사료로 하고 단백질 18% 사료에 몇 가지 결핍된 아미노산을 첨가하여 비교하였다. 단백질 18% 사료에 적량의 methionine과 lysine을 첨가하였을 때 병아리의 성장과 사료효율을 개선하였다. 그러나 이들 아미노산을 과량으로 첨가하였을 때에는 오히려 성적이 떨어졌는데 이는 이들 아미노산의 과량첨가로 제 3의 아미노산의 결정이 악화되었기 때문으로 추정되었다. 이때 제 3의 아미노산으로 arginine을 첨가하였을 때 methionine과 lysine의 과량 첨가로 인한 성장 억제 효과가 완화되었다.

Three experiments were conducted to show effects of adding amino acids to a broiler starter diet (0-3 weeks of age) low in protein. A diet of 22% protein with adequate levels of all essential amino acids was used as a reference diet. Supplementing an 18% protein diet with adequate amounts or methionine and lysine significantly improved performance of chicks. However, adding excessive amounts of these amino acids was detrimental, indicating that the excess aggravated deficiency or the third amino acid. Supplemental arginine tended to alleviate this aggravating effect.

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