Abstract
D-$\alpha$-Amino-$\varepsilon$-carpolactam racemase (EC 5.1.1) and L-$\alpha$-amino-$\varepsilon$-caprolactam hydrolase (EC 3.5.2) were fractionated from cell-free extracts of Alcaligenes eutrophus A52 using ammonium sulfate precipitation and DEAE-cellulose ion exchange chromatography. It was made sure that D-$\alpha$-amino-$\varepsilon$-caprolactam was converted to L-$\alpha$-amino-$\varepsilon$-caprolactam by racemase, and then hydrolyzed into L-lysine by hydrolase in Alcaligenes eutrophus A52. For the conversion of D-$\alpha$-amino-$\varepsilon$-caprolactam into L-lysine by cell-free extracts of Alcaligenes eutrophus A52, the optimum temperature and pH were 6$0^{\circ}C$ and 8.5 respectively. The results showed that 0.5% D-$\alpha$-amino-$\varepsilon$-caprolactam was converted to L-lysine at 55$^{\circ}C$ for 10 hr with a conversion rate of 98% by cell-free extracts containing 3.1mg of protein.
Alcaligenes eutrophus A52의 무세포 추출액으로부터 유안염석 및 DEAE-cellulose 이온교환 크로마토그래피로서 D-$\alpha$-Amino-$\varepsilon$-Caprolactam(DAC) racemase 와 L-$\alpha$-Amino-$\varepsilon$-Caprolactam(LAC) hydrolase를 분획하였다. A. eutrophus A52에 의한 DAC로부터 L-lysine으로의 전환은 DAC가 racemase에 의해 LAC로 전환된 후 hydrolase에 의해 L-lysine으로 가수분해됨을 확인하였다. DEAE-cellulose 이온교환 크로마토그래피에 의해 분리된 racemase의 분획은 최적온도가 55$^{\circ}C$, 최적 pH는 8.0이었으며 hydrolase의 분획은 최적온도가 $65^{\circ}C$ 최적 pH가 9.0이었다. 이 두 효소를 모두 함유하는 무세포 추출 액에 의한 DAC로부터 L-lysine으로의 전환은 6$0^{\circ}C$와 pH8.5에서 최대를 나타내었고 2% 이상의 DAC와 L-lysine에 의해 상당한 저해를 받았으나 0.5% DAC를 3.1mg의 단백질에 상당하는 무세포 추출액으로서 전환시킨 결과 55$^{\circ}C$에서 10시간 동안에 약 98%가 L-lysine으로 전환되었다.