Reverse Reaction of L-Phenylalanine Ammonia-Lyase derived from Rhodotorula glutinis for the Production of L-Phenylalanine

Rhodotorula glutinis의 L-Phenylalanine Ammonia-Lyase의 역반응을 이용한 L-Phenylalanine 생성

  • Published : 1987.04.01

Abstract

During the enzymatic production of L-phenylalanine exploiting L-phenylalanine ammonia lyase(E.C 4.3.1.5) and trans-cinnamic acid, the conversion yield of L-phenylalanine and the stability of L-phenylalanine ammonia-lyase per so or induced Rhodotorula glutinis IFO 0559 were investigated. And the glycerol added to the conversion reaction as stabilizer had effect only on L-phenylalanine and made it possible to obtain the 80% conversion yield from trans-cinnamic acid. In addition, the more rapid and reliable method than the thin layer chromatography for determining the conversion yield will be disscused.

Rhodotorula glutinis IFO 0559에서 유래하는 L-phenylalanine ammonia lyase(EC 4. 3. 1. 5)를 이용하거나, 유도된 세포자체를 이용하여 trans-cinnamic acid로부터 L-phenylalanine을 생합성할 때 극단적인 반응액이 미치는 효소 및 세포의 안정성에 대하여 조사하였다. 그리고 안정제를 첨가한 60%의 glycerol은 효소의 안정화에 효과를 보였으며 trans-cinnamic acid에서 L-phenylalanine으로의 전이율은 80%까지 되었다. 이에 아울러 전이율을 보다 신속하고 정확히 측정할 수 있는 wavelength scanning 방법을 개발하였다.

Keywords