Korean journal of food and cookery science (한국식품조리과학회지)
- Volume 3 Issue 1
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- Pages.14-19
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- 1987
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- 2287-1780(pISSN)
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- 2287-1772(eISSN)
Physicochemical Properties of Acorn Crude Starch and Acorn Refined Starch
도토리 조전분 및 정제전분의 이화학적 특성
Abstract
The physicochemical properties of acorn starch were investigated by comparing acorn crude starch and refined starch, Proximate composition analysis revealed that the contents of crude protein, fat and ash were higher in acorn crude starch than in refined starch. Water binding capacity and swelling power of crude starch were a little higher than refined starch. Gelatinization temperature determined by optical transmittance and by Amylograph were
도토리묵의 특성을 규명하기 위한 기초 연구로서, 도토리 조전분과 정제전분을 대비시켜 이화학적 특성을 비교.분석하였다. 일반성분을 분석한 결과는 수분함량만 정제전분이 약간 높고 나머지 일반성분들은 조전분에 훨씬 많았다. 한편 물결합능력 및 팽화력은 조전분과 정제전분이 거의 유사하기는 하지만 조전분이 다소 높은 값을 나타내었고, 광투과도로 측정한 전분의 호화온도는 모두 68
Keywords