Study on the Quality of Whoie Crop Silage and Yield by Stage of Maturity of Rye Plant II. Quality of whole crop rye silage by stage of maturity

호맥의 생육시기별 수량과 Whole crop silage의 품질에 관한 연구 II. 호맥의 생육시기별 Silage의 품질

  • Published : 1987.09.01

Abstract

With a purpose of evaluation rye crop as winter green feed, a cultivar was sown in autumn and harvested at booting, heading, milk, dough and yellow-ripe stages, and processed into silage. The quality of the silage was assessed in terms of ammonia-N, recovery rate in dry matter, pH, and the composition of organic acids. The results obtained are: 1. The recovery rate in dry matter from the silage was the highest when harvested at yellow stage (P<0.01). The ratio of ammonia-N to total-N was low when the rye crop was harvested during milk (9.4%) and dough ( 12.7%) stages (P$NH_3-N$. 3. Silage quality based on the composition of organic acids was highly evaluated when the crop was harvested during milk, and dough stages. 4. Considering both the DM yield and quality of the silage, it was found that rye crop should be harvested at dough stage and ensiled.

본 실험은 이른봄에 많이 생산이용되고 있는 호맥을 수영기, 출영기, 유숙기, 호숙기 및 황숙기의 5단계로 예취하여 이들을 임과로 silage를 만들었을 때 그 품질을 분석비교한 것으로써 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. Silage의 건물회수율은 난숙기부터 높아졌고 (P<0.01), Total-N에 대한 ammonia 태실표의 비율은 난숙기(9.37%)와 호숙기(12.7%)가 낮았다. (P<0.01). 2.Silage의 건물과 건물회수율 및 건물과 pH의 상관관계는 각각 0.782및 0.785로서 정(+)의 상관이 있었고(P<0.01), 건물회수율과 수분 및 $NH_3-N$간에는 차(일)의 상관이 있었다 (P<0.05). 3. 생율단계별 silage의 유기산함량에 의한 품질평가로서는 난숙기와 호숙기가 우수한 것으로 나타났다. 4. 호맥은 수량과 silage의 품질면에서 볼 때 호숙기에 예취하여 silage로 이용하는 것이 가장 적합하다고 사료된다.

Keywords