Changes of Chemical Constituents at Various Stages of Maturity for Flue-cured Tobacco

황색종 잎담배에서 성숙에 따른 엽중 화학성분의 변화

  • 정기택 (한국인삼연초연구소음성시험장) ;
  • 반유선 (한국인삼연초연구소음성시험장) ;
  • 이정덕 (한국인삼연초연구소음성시험장)
  • Published : 1987.10.01

Abstract

This study was conducted to investigate the change of starch, total sugar, nicotine, and total nitrogen contents in green leaves at various stages of maturity(50-106 days after transplanting), and to relate between chemical constituents for flue-cured tobacco (Cv NC82 and BY 4). For the two cultivars and all stalk positions, starch contents increased with maturation, but decreased with senescence. Nicotine contents increased, while total nitrogen contents decreased with delay of harvest. Total sugar contents had a tendency of decrease. For the two cultivars , starch correlated negatively with total nitrogen, and positively with nicotine. Total nitrogen correlated negatively with nicotine. A delay of 5 to 7 days than conventional harvesting time would reach to the better ratio of the reducing sugar to nicotine ratio.

황색종 잎담배의 성숙과 노쇠 (이식후 50일부터 106일까지 )에 따른 생엽중 전분, 전당, 니코틴 및 전질소의 함량 변화와 이들 성분간의 관계를 조사한바, 전분함량은 두 품종 모두 각 엽위에서 성숙함에 따라 증가하였으나 노쇠함에 따라 감소하였다. 전질소 함량은 성숙함에 따라 감소하였으나 니코틴 함량 은 점점 증가하였다. 전당 함량은 성숙함에 따라 감소하는 경향이었다. 전분 함량은 전질소 함량과는 부의 상관을 보였으나 니코틴 함량과는 정의 상관이 인정되었다. 전질소 함량과 니코틴 함량은 부의 상관이 인정되었다. 그러므로 수확기를 관행보다 5-7일 늦추는 것은 건엽에서 환원당과 니코틴의 비를 더 좋게 하는 방법일 것이다.

Keywords