세포의 Adenine Deaminase를 생산하는 방선균의 분리 및 Adenine Deaminase의 생산조건

Isolation of an Actinomycetes Producing Extracellular Adenine Deaminase and Cultural Conditions of the Isolated Strain for the Enzyme Production

  • 전홍기 (부산대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 이상옥 (부산대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 박정혜 (부산대학교 자연과학대학 미생물학과)
  • 발행 : 1987.09.01

초록

토양으로 부터 분리된 세포의 adenine deaminase를 생산하는 방선균인 J-275L 균주의 분류학적 특성 및 효소생산 조건이 검토도었다. J-275L 균주는 균사가 간상 또는 구상의 절편으로 단절되며, 세포벽의 아미노산 성부능로서 LL-diaminopimelic acid를 함유하고 mycolic acid를 함유하지 않아TEk. 분류학적 검색 결과 분리균 J-275L을 Nocardiovides sp. J-275L로 명명하였다. Nocardioides sp. J-275에 의한 세포외 adenine deaminasem이 생산조건을 검토한 결과, 효소생산을 위한 최적배지는 0.5% dextrin, 0.5% peptone, 1% yeast extract 및 0.2% $K_{2}HPO_{4}$로 설정되었으며, 배지의 최적 pH는 7.5이었다.

The taxonomical properties of strain J-275L isolated from soil as a microorganism which produces extracellular adenine deaminase and cultural conditions for the enxyme production were studied. The hyphae of strain J-275L is fragmented into rod-or coccus-like elements. The elements of fragmented aerkal hyphae has smooth surfaces. The cell wall of the organism contains LL-diaminopimelic acid. Mycolic acid are not produced. As a result of taxonomical studies, strain J-275L is designated as Nocardioides sp. J-275L. The optimum medium for the enzyme production from Nocardioides sp.J-275L wascomposed of 0.5% peptone, 0.5% dextrin, 1% yeast extract, and 0.2% $K_{2}HPO_{4}$. The optimum initial pH of the medium was pH 7.5.

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