Studies on the Changes in Free Amino Acids and Organic Acids of Takju Prepared with Different Koji Strains

국균을 달리한 탁주 양조 중 유리아미노산 및 유기산의 소장

  • 이원경 (서울여자대학 식품과학과) ;
  • 김정림 (서울여자대학 식품과학과) ;
  • 이명환 (서울여자대학 화학과)
  • Published : 1987.12.30

Abstract

Takju, a Korean traditional rice wine, was prepared using Koji and Nuluk which were inoculated with single or combination culture of Aspergillus niger, Aspergillus shirousamii, and Aspergillus kawachii to investigate changes in mineral, amino acid and organic acid during fermentation. The mineral content showed a range of $1.50{\sim}15.20ppm\;for\;Ca,\;0.22{\sim}0.25ppm\;for\;Cu,\;1.60{\sim}2.10ppm\;for\;Fe,\;0.17{\sim}0.55ppm\;for\;Mn,\;0.68{\sim}1.00ppm\;for\;Zn,\;3.00{\sim}40.50ppm\;for\;K,\;5.25{\sim}19.50\;for\;Mg,\;1.43{\sim}2.95ppm\;for\;Na,\;and\;3.00{\sim}63.0ppm$ for P. It has been found that Takju had 16 kinds of amino acid including aspartic acid. A. niger Nuluk showed the highest contents in total amino acids, while A. kawachii Koji was the lowest in amino acids. The major amino acids were glutamic acid, alanine, leucine, and phenylalanine. The order of organic acids from the highest content in Takju were citric acid> tartaric acid> pyruvic acid> malic acid> lactic acid> acetic acid.

A. niger, A. shirousamii와 A. kawachii로 제조한 코오지와 누룩을 단용 또는 혼용하여 담금한 탁주 발효 과정 중 무기질, 아미노산 및 유기산의 소장을 검토한 결과 무기질 함량(ppm)은 Ca이 $1.50{\sim}15.20$으로 누룩구보다 코오지 구가 많았으며 Cu, Fe, Mn, Zn은 각각 $0.22{\sim}0.25,\;1.60{\sim}2.10,\;0.17{\sim}0.55,\;0.68{\sim}l.00$으로 모든 구에서 비슷하였고 K, Mg, Na, P는 각각 $3.00{\sim}40.50,\;5.25{\sim}19.50,\;1.43{\sim}2.95,\;3.00{\sim}63.00$으로 코오지구보다 누룩구에서 많았다. 유리 아미노산의 조성은 aspartic acid를 비롯한 16종이 검출되었다. 총유리 아미노산의 함량은 A. niger 누룩구가 811.86mg%로 가장 높았으며 주된 아미노산은 glutamic acid, alanine, leucine, phenylalanine이였고, A.kawachii 코오지구는 106.93mg%로 가장 낮은 함량을 나타냈다. 각 시험구의 유기산은 citric acid와 tartaric acid, pyruric acid, malic acid, acetic acid 등의 함량이 각각 $80.0{\sim}637.5,\;0{\sim}105.0,\;70.4{\sim}135.0,\;592.5{\sim}1425.0,\;32.5{\sim}87.5mg%$이었고 이 중에서 lactic acid, citric acid와 tartaric acid가 높은 함량을 나타내었다.

Keywords