Ethanol Fermentation of Hemicellulose Hydrolyzate Using High-Level Inocula of a Pachysolen tannophilus NRRL Y-2460

Pachysolen tannophilus의 고동도 Inocula를 이용한 Hemicelluose hydrolyzate의 알코올 발효

  • Chung, In-Sik (Department of Genetics, College of Natural Sciences, Kyung Hee University) ;
  • Hahn, Tae-Ryong (Department of Genetics, College of Natural Sciences, Kyung Hee University)
  • 정인식 (경희대학교 자연과학대학 유전과학과) ;
  • 한태룡 (경희대학교 자연과학대학 유전과학과)
  • Published : 1987.12.30

Abstract

High-level yeast inocula was investigated as a means of overcoming the inhibition problem in ethanol fermentation of hemicellulose hydrolyzate. When the inoculum exceeded 25g dry cells/liter, the fermentation proceeded completely to the end within 24 hours. Furfural was taken up by Pachysolen tannophilus and catabolized to furfuryl alcohol. Thus inhibitory effect of furfural component was less adverse toward ethanol production than that of non-furfural components in hemicellulose hydrolyzate. The specific ethanol productivity in the fermentation of hemicellulose hydrolyzate was 14% of that of simulated media containing 41.8g xylose and 2.3g furfural per liter.

Hemicellulose hydrolyzate를 이용한 알코올 발효 과정에서 기질의 inhibition 문제를 해결하기 위해 고농도의 inoculum을 사용하는 방법이 연구되었다. Inoculum의 농도가 25g dry cells/liter에 도달해서야 발효가 진척이 되었으며, 이 경우에 기질은 24시간 이내에 완전히 소모되었다. Furfural은 발효과정중에 Pachysolen tannophilus에 의해서 흡수가 되어 furfuryl alcohol로 대사되는 것이 확인 되었으며 furfural 성분에 의한 알콜 생성에 관한 inhibition 영향도는 non-furfural 성분에 의한 것 보다 적은 것으로 판명되었다. Hemicellulose Hydrolyzate의 알콜 발효 과정에서 비알콜 생성율은 1l당 41.8g xylose와 2.39의 furfural을 함유한 배지에서의 비알코올 생성율의 14%이었다.

Keywords