Rheological Properties of Gelatinized Arrowroot Starch Solution

칡 전분 호화액의 리올로지적 성질

  • Kim, Kwan (Department of Food Science and Technology, Chonnam National University) ;
  • Yoon, Han-Kyo (Department of Food Science and Technology, Chungnam National University) ;
  • Kim, Sung-Kon (Department of Food Science and Nutrition, Dankook University) ;
  • Lee, Shin-Young (Department of Fermentation Technology, Kangweon National University)
  • 김관 (전남대학교 식품 공학과) ;
  • 윤한교 (충남대학교 식품가공학과) ;
  • 김성곤 (단국대학교 식품영양학과) ;
  • 이신영 (강원대학교 발효공학과)
  • Published : 1987.08.01

Abstract

The rheological properties of gelatinized arrowroot stach solution $(4{\sim}7%)$ followed the power law and showed a pseudoplastic behavior at the temperature range of $30{\sim}66^{\circ}C$. The flow behavior index was essentially remained constant at all temperatures, but decreased as starch concentration increased. The consistency index was exponentially increased with the increase of starch concentration. The activation energy of flow of gelatinized starch solution was $4.068{\sim}4.542\;kcal/mole$.

칡 전분 화화액(4, 5, 6 및 7%)의 리올로지적 성질은 측정온도 $30{\sim}66^{\circ}C$에서 지수법칙에 따랐으며, 의가소성 유동거동을 보였다. 유동거동 지수는 측정온도에 대하여는 거의 비슷한 값을 보였으나, 농도의 증가에 따라 다소 감소하여 의가소성 경향이 증가하였다, 그러나 점조도 지수는 농도의 증가에 따라 증가하였으며, 측정온도에 대하여는 반대의 경향을 보였다. 칡 전분 호화액의 겉보기 점도는 농도의 증가에 따라 지수함수적으로 증가하였고, 활성화에너지는 $4.068{\sim}4.542kcal/mole$이었다.

Keywords