Structural Properties of Rice Starch and Its Components

쌀전분과 그 구성 성분의 분자구조적 성질

  • Cho, Hyung-Yong (Department of Food Engineering, Yonsei University) ;
  • Lee, Shin-Young (Department of Fermentation Engineering, Kangweon National University) ;
  • Yang, Ryung (Department of Food Engineering, Yonsei University) ;
  • Pyun, Yu-Ryang (Department of Food Engineering, Yonsei University)
  • 조형용 (연세대학교 식품공학과) ;
  • 이신영 (강원대학교 발효공학과) ;
  • 양융 (연세대학교 식품공학과) ;
  • 변유량 (연세대학교 식품공학과)
  • Published : 1987.08.01

Abstract

The structral properties of rice starch and its components were investigated. The intrinsic viscosities of rice starch, amylose and amylopectin solutions were 1.053, 1.772 and 1.596 ml/g, respectively. ${\beta}-amlolysis$ limits of rice starch was 73% and those of amylose and amylopectin were 106 and 56%, respectively. The outer chain length $({\overline{OCL}})$ and inner chain length $({\overline{ICL}})$ of amylopectin were 1.56 and 7.7, respectivety. Debranching of rice starch with pullulanase yield two peaks on Sephadex G-75. The peak I at void volume was principally amylose components and peak II at ${\overline{dp}}$ 25-10, constituted of branched amylopectin. However, the elution profile of debranched amylopectin by pullulanase revealed a bimodal peak distribution at ${\overline{dp}}$ 35-25 hydrolyers and ${\overline{dp}}$ 25-10, and no distinct peak at void volume. The elution profile of the debranched, ${\beta}-amylase$ hydrolyrates of starch and amylopectin yielded major peak at ${\overline{dp}}$ 2-10.

쌀전분 및 이의 구성성분인 아밀로오스와 아밀로펙틴을 분리하여 이들의 분자 구조적 성질을 비교 검토하였다. 시료전분 및 아밀로오스와 아밀로펙틴의 고유점도는 각각 1.053, 1.772 및 0.919ml/g이었다. 또 쌀전분, 아밀로오스 및 아밀로펙틴의 ${\beta}-amylolysisimit$값은 각각 73, 106 및 56%이었으며 아밀로펙틴의 outer chain length$({\overline{OCL}})$)와 inner chain length $({\overline{ICL}})$은 각각 15.6 및 7.7로 두 chain길이의 비는 약 2 : 1이었다. 한편 전분은 pullulanase로 debranching한 후 sephadex G-75로 분획한 결과 두 개의 성분분획을 나타내었으며 void volume에서의 peak I은 주로 아밀로오스 그리고 ${\overline{dp}}$ 25-10에서의 peak II는 아밀로펙틴 성분이었다. 그러나 아밀로텍틴을 debranching한 후의 용출분포는 void volume에서 peak를 나타나지 않았으며 ${\overline{dp}}$ 35-25 및 ${\overline{dp}}$ 25-10에서 bimodal peak를 나타내었다. 또 pullulanase와 ${\beta}-amylase$를 동시에 처리한 경우는 ${\overline{dp}}$ 2-10에서 peak를 나타내었다.

Keywords