Physicochemical Properties of Domestic Millet Starches

국내산 조전분의 이화학적 특성

  • 김남수 (농수산물유통공사 종합식품연구원) ;
  • 석호문 (농수산물유통공사 종합식품연구원) ;
  • 남영중 (농수산물유통공사 종합식품연구원)
  • Published : 1987.06.01

Abstract

Physicochemical properties of domestic millet starches were determined. Amylose contents of nonwaxy and waxy millet starches were 28.0 and 8.0%, respectively. The water binding capacity of nonwaxy millet starch was slightly higher than that of waxy millet starch. There was no recognizable difference on granule size between nonwaxy and waxy millet starch. Abrupt increases in swelling power over $80^{\circ}C$ of gelatinization temperature were characteristic features of millet starches. The initiation of increase in light penetration was started slightly earlier in case of waxy millet starch. Maximum viscosities of $6{\sim}7%$ nonwaxy and waxy millet starch were 300-460 and 800-1080 B.U., respectively. The conspicuous break-down was noticed in waxy millet starch.

국내산 메조와 차조로부터 전분을 분리, 정제하고 그 이화학적 특성을 구명하였다. 메조전분과 차조전분의 blue value는 각각 0.69, 0.32였으며, 아밀로스 함량은 각각 28.0%, 8.0%였다. 메조전분과 차조전분의 수분결합력은 88.1%와 80.0%였고, 분입자의 크기는 $5{\sim}13\;{\mu}$$7{\sim}17\;{\mu}$였다. 60, $70^{\circ}C$의 호화온도에 비해 80, $90^{\circ}C$의 호화온도에서 괭윤도가 현저히 증대되어 $90^{\circ}C$에서의 메조전분과 차조전분의 팽윤도는 각각 13.58, 18.50%였다. 한편, 용해도도 호화온도 상승에 따라 증가하였다. 0.1% 전분현탁액의 광투과도는 메조전분에 있어서는 $70^{\circ}C$이상, 차조전분에 있어 서는 $65^{\circ}C$이상에서 증가하기 시작했다. 한편, 호화개시온도와 최대점도는 메조전분의 경우 $71.7{\sim}73.7^{\circ}C$, $300{\sim}460\;B.U.$였고, 차조전분에 있어서는 $69.0{\sim}69.3^{\circ}C$, $800{\sim}1080\;B.U.$였다.

Keywords