한국식생활문화학회지 (Journal of the Korean Society of Food Culture)
- 제2권2호
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- Pages.133-147
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- 1987
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- 1225-7060(pISSN)
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- 2288-7148(eISSN)
국산차(國産茶)의 관능적 품질특성에 관한 연구
Studies on the Sensory Characteristics of Korean Tea and Related Products
- Lee, Cherl-Ho (Department of Food Technology, Korea University) ;
- Hong, Sung-Hie (Department of Food Technology, Korea University) ;
- Hwang, Sung-Yun (Graduate School, Kyeng Hee University) ;
- Shin, Ae-Ja (Food Research Institute, Korea Food Industries Association)
- 발행 : 1987.12.30
초록
우리나라 전통차의 제조기술 개발과 품질향상을 위한 기초연구로서 국내에서 생산되는 주요 다류 (쌍화차, 생강차, 율무차, 현미차, 유자차, 홍차, 녹차) 7종에 대한 관능적 품질특성을 조사하였다. 다류의 관능평가를 위한 표준방법을 수립하기 위하여 50명의 대학생을 대상으로 하여 차종류에 따라 마시기에 가장 알맞은 온도범위를 조사하였든 바, 7종의 다류 모두
The sensory quality characteristics of 7 different types of Korean traditional tea products were analyzed. For the standardization of sensory testing condition, the optimum drinking temperature were measured with 50 students, and all the samples tested were found to fall in the range of
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