Studies on the Mycelial Production of Aspergillus niger with Use of Cassava Flour Starch

Cassava 전분(澱粉)을 이용한 검정곰팡이(Aspergillus niger)의 균체생산(菌體生産)에 관한 연구(硏究)

  • Published : 1987.12.30

Abstract

A. niger IMI 41873 was shake-cultured in Cassava starch medium, then mycelial dry weight and mycelial protein were measured. The effects of Cassava starch concentrations, various nitrogen sources and concentrations on the levels of mycelial production and mycelial protein were investigated. The results were as follows; In each medium containg 4%, 6%, 8% and 10% of Cassava starch, mycelial production was 13.35 mg/ml, the medium containg 6% of Cassava starch was proved to be most effective. The levels of mycelial protein in shake culture with medium of 6% Cassava starch and $NaNO_3(1.5\;g/l)$ were the highest. Among nitrate, ammonium sulfate, and urea, the nitrate was the most effective on mycelial production.

1. Cassava의 전분을 이용하여 검정곰팡이(Aspergillus niger)를 $30^{\circ}C$에서 4일 동안 진탕배양 하였을 때 배지 중 Cassava의 전분의 함량이 4%, 6%, 8% 및 10%일 때 96시간 배양된 각각의 균체량은 13.35mg/ml, 15.78mg/ml, 14.48mg/ml 및 9.93mg/ml이었다. 2. Cassava의 전분을 이용하여 검정곰팡이를 $30^{\circ}C$에서 4일 동안 진탕배양하여 얻어진 균체를 Lowry 방법에 의하여 그 균체단백을 측정한 바 배지 중의 Cassava의 전분의 함량이 4%, 6%, 8% 및 10%일 때 각각의 균체단백은 2.6mg/ml, 2.7mg/ml, 2.5mg/ml 및 1.7mg/ml이었으며 6% 함유구에서 균체단백의 양이 가장 많았다. 3. 배지 중의 Cassava의 전분량을 6%로 맞추고 질소원의 종류를 $NaNO_3,\;(NH_4)_2SO_4$ 및 Urea를 사용하고 질소량을 Czapeck-Dox 배지에 있는 $NaNO_3$의 질소량의 50%, 100%, 200%, 400% 및 $800^{\circ}C$되게 변화시키면서 진탕배양한 바 균체생산량에는 차이가 없었다.

Keywords