Origin and Developing Process of Ark-shell Culture Industry in Korea

우리나라 꼬막양식업의 발상과 발달과정

  • BAE Su-Whan (Department of Aquaculture, National Fisheries Junior College)
  • 배수환 (군산수산전문대학 증식과)
  • Published : 1986.01.01

Abstract

There were three important species among the marine organisms which were cultured in the inter tidal zone in the old days, and an ark-shell was one of them. Exaiming old books and reports concerning fishery were made in order to reveal the history and industrial trend of ark-shell culture. Ark-shell was called by the different names in the old days "Komak" and "Sohap". The name of Komak was originated in the southern coast area in the 1,700s, and from the begining of 18 century Komak was used only. Ark-shell was produced in all southern and western coast areas, where a little of fresh water flows into the calm inner sea and the intertidal zone is well developed. It was well known that ark-shells shell as well as its flesh took the effect of a medicine. Its culturing method in Korea seems to be derived from China in the beginning of 19 century, it was cultured first at the southern area of Chollanam-do. It was considered as the side business, but after Korean war it is produced on the basis of cooperative work, now its production is quite increased (more than $5,000\fra{M}{T}$) due to the goverments development policy.

우리나라에는 옛부터 천해간석지에서 김, 굴과 함께 꼬막의 세가지 품종이 양식되어 왔다. 따라서 우리나라 꼬막양식업의 발상여건과 산업적인 추이를 알아보기 위하여 고전의 자료에서 부터 최근의 자료까지를 조사${\cdot}$분석한 결과는 다음과 같다. 1. 꼬막의 명칭(호칭)을 조사한 결과 중국에는 9종의 이름이 있으나 저이 대표적인 이름이고, 일본에는 하이가이. 첸미의 두가지 이름이 있으나 하이가이가 대표적인 이름이고, 영명에는 Ark shell. Cockle shell의 두가지 이름이 있으나 모두 유사종에 공통으로 쓰이는 이름이라 애매하고, 우리나라에는 고막, 소합, 안다미조개의 세가지 이름이 전해져 왔으나 개화기 이후에는 고막이라는 통일된 이름으로 불리게 되었으며 현재는 꼬막이라 부르게 되었다. 한때 강요주라는 이름으로 불려지기도 했으나 그것은 가리비에 붙은 이름이고, 두 종류가 모두 껍데기의 표면에 기와지붕과 같은 도랑무늬가 있는 점에서 일부 지식인들이 가리비와 혼동한 이름이다. 또 고막이라는 이름의 발상지는 전라남도의 남해안이고 이름의 발상년대는 1800년대에 들기 이전이다. 2. 우리나라산 꼬막의 산지는 남해안과 서해안의 전역이라 할 수 있으며, 풍파가 잔잔한 내해로서 담수의 영향을 다소 받는 깊은 펄의 고조대 간석지다. 3. 우리국민은 꼬막무리의 이용에 있어서 단순한 식품이라기 보다는 약식의 개념이 강하며 생식하는 경우가 많고, 동의보감에 의하면 살이나 껍데기가 모두 약리적인 효과를 갖는데, 살은 소화를 돕고 장기를 돋구며, 껍데기는 응어리진 핏덩이나 쌓인 담을 제거한다. 4. 우리나라 꼬막양식업의 발상은 19 세기 전반기로 상정되며, 발상지는 전라남도의 남해안이었다. 5. 우리나라 꼬막양식업은 농가나 어가의 부업으로 계승되어 왔는데 6.25동란 정전후부터 정부의 개발정책에 힘입어 생산량이 크게 증가 하였으며, 최근에는 $5,000\fra{M}{T}$이상의 안정된 생산량을 유지해 왔고, 모두 어촌계단위의 협업화 형태로 양식되고있다.

Keywords