Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 19 Issue 1
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- Pages.60-66
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- 1986
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- 0374-8111(pISSN)
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- 2287-8815(eISSN)
Comparative Study on Protein and Amino Acid Composition of Wild and Cultured Eel
천연 및 양식산 뱀장어의 단백질 및 아미노산 조성비교
- CHOI Jin-Ho (Department of Nutrition and Food Science, National Fisheries University of Pusan) ;
- RHIM Chae-Hwan (Department of Nutrition and Food Science, National Fisheries University of Pusan) ;
- CHOI Yeung-Joon (Department of Nutrition and Food Science, National Fisheries University of Pusan) ;
- BYUN Dae-Seok (Faculty of Medicine, University of Tokyo) ;
- KIM Chang-Mok (College of Industry, Kyunghee University) ;
- OH Sung-ki (College of Industry, Kyunghee University)
- 최진호 (부산수산대학 식품영양학과) ;
- 임채환 (부산수산대학 식품영양학과) ;
- 최영준 (부산수산대학 식품영양학과) ;
- 변대석 (동경대학 의학부) ;
- 김창목 (경희대학교 산업대학 식품공학과) ;
- 오성기 (경희대학교 산업대학 식품공학과)
- Published : 1986.01.01
Abstract
The muscles of wild and cultured eel, Anguilla japonica, were analyzed for the protein composition and amino acid profile. The differences of the subunit distribution for the sarcoplasmic and myofibrillar proteins were discussed with sodium dodecylsulfate(SDS) polyacryamide gel electrophoresis. The muscle protein in wild eel was composed of
우리나라 전역에 걸쳐서 분포하고 있는 뱀장어의 영양학적 기초자료를 제시하기 위하여 천연산과 양식산으로 분류하여 단백질의 조성, 단백질의 아미노산산 조성을 비교, 분석하였다. 그리고 천연 및 양식산 뱀장어 육단백질의 조성을 엄밀히 검토하기 위해 육단백질중 비교적 많은 양을 차지하는 근형질단백질과 근원섬유단백질을 SDS-PAG 전기영동 분석하여 subunit의 차를 비교하였다. 또한 사료단백질의 아미노산 조성을 분석함으로서 육단백질의 아미노산 조성에 미치는 영향도 아울러 비교, 검토하였다. 천연 및 양식산 뱀장어의 조단백질 함량은 각각
Keywords