Histopathological Study of Acute Toxicity of Ammonia on Common Carp Cyprinus carpio

잉어, Cyprinus carpio에 미치는 암모니아 급성독성의 조직병리학적 연구

  • YANG Han Choon (Department of Aquaculture, National Yosu Junior Fisheries College) ;
  • CHUN Seh-Kyu (Department of Aquaculture, National Fisheries University of Pusan)
  • 양한춘 (여수수산전문대학 양식학과) ;
  • 전세규 (부산수산대학 양식학과)
  • Published : 1986.05.01

Abstract

The carp (Cyprinus carpio) used in the experiment were hatched in the spring this year and reared to 5.96g($4.84{\sim}6.55g$) in mean weight in a nursery pond at Daeyon fish farm, Pusan, Korea. The sample fish were exposed to different conditions of total ammonia (TA-N) concentrations 10, 20 and 30ppm and pH 6.5, 7.0, 7.5 and 8.0 at water temperatures 20, 25 and $30^{\circ}C$ for 24, 48 and 72 hours. After the procedure, the gill, liver and kidney of the fish were examined histopathologically. In this experiment, with the rise of water temperature, increase of pH and ammonia concentration, and the extension of exposure time the three organs showed the tendency of apparent abnormal changes such as hypertrophy and necrosis in their tissues. At $20^{\circ}C$ of water temperature gill tissue did not show any abnormality regardless of the change of pH at 10 ppm of ammonia concentration for 24 hours of exposure, but beyond the conditions given above, there occurred hypertrophy and the epithelium of gill lamellae was detached. The detach of gill lamellae epithelium initiated from the proximal part of the gill lamellae then gradually spread toward the uppermost tip. The heavier vacuolation of the liver was observed with the rise of water temperature and pH, and such morbid state in the liver was considered to be the result of edema in the liver tissue. The kidney showed no damage to the renal tubule epithelium at pH 6.5, but it was damaged at pH 8.0 when exposed to 30 ppm ammonia at $20^{\circ}C$ for 24 hours.

암모니아 농도 10, 20 및 30ppm, pH 6.5, 7.0 및 8.0의 조건하에서 수온 20, 25 및 $30^{\circ}C$로 각각 유지하고 잉어 당년생치어 (평균체중 5.96g)를 24, 48 및 72시간 노출시켜 아가미, 간 및 신장의 조직병리학적인 관찰을 했다. 1. 아가미, 간 및 신장의 조직변화는 pH 및 수온이 높고 암모니아 농도가 증가되고, 노출시간이 길어짐에 따라 조직의 이상비대나 붕괴가 증대하는 경향이 뚜렷했다. 2. 아가미는 수온 $20^{\circ}C$에서 pH 7.0이상의 암모니아 30 ppm 농도구에서 24시간 노출시킨 것에서는 새엽의 표피분리가 생기기 시작했고, pH 7.5 및 8.0에서는 암모니아 30ppm 농도구의 72시간 노출시킨것은 수온에 관계없이 새엽표피의 분리가 심해졌다. 3. 새엽표피의 분리는 새엽의 기저부에서부터 진행되었고 격렬해짐에 따라 새엽의 선단부에 까지 확대되었다. 4. 간은 수온 $20^{\circ}C$에서 pH 8.0, 암모니아농도 30ppm 및 48시간 노출구에서 조직에 공포가 나타나기 시작했고, 간장의 공포는 간조직중에 생긴 수종화의 결과라고 본다 5. 신장은 pH 6.5에서는 세요관상피세포의 붕괴는없었고, pH 8.0에서는 수온 $20^{\circ}C$, 암모니아 30ppm 농도에서 24시간 노출시킨 것에서도 세요관상피세포의 붕괴가 일이기 시작했다.

Keywords