The Properties of Extracellular Guanine Deaminase from Pseudomonas synxantha A3

Pseudomonas synxantha A3가 생산하는 세포외 Guanine Deaminase의 성질

  • 전홍기 (부산대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 박정혜 (부산대학교 자연과학대학 미생물학과) ;
  • 이성태 (부산대학교 자연과학대학 미생물학과)
  • Published : 1986.12.01

Abstract

Some properties of extracellular guanine deaminase produced by Pseudomonas synxantha A3 were studied. The enzyme was stable at pH 6.5-7.5 and generally stable when it was incubated at 4$0^{\circ}C$ for 10 minutes but inactivated gradually above 4$0^{\circ}C$. When the enzyme in 0.2M potassium phosphate (pH 8.0) was stored at room temperature, it was stable for thirty days. Alcohols and acetone were not effective for the eyzyme stability. The optimum pH and temperature for the enzyme activity were around pH 7.0-8.0 and 5$0^{\circ}C$, respectively. The enzyme was inhibited by 1mM of Hg$^{++}$, Ag$^+$ and Li$^+$ and by 0.1mM of Ag$^+$ with about 50% loss of activity. The enzyme inhibited by Li$^+$ was reactivated by EDTA. 1 mM of pentachlorophenol and p-CMB inactivated the enzyme with 50% and 40% loss of activity, respectively. The enzyme inactivated by p-CMB was reactivated by glutathione.

Pseudomonas synxantha A3가 생산하는 세포외 guanine deaminase의 몇가지 성질을 검토하였다. 본 효소의 안정 pH는 6.5-7.5 부근이었으며, 열안정성을 검토하기 위하여 각 온도에서 10분간 처리하였을 때 4$0^{\circ}C$까지 안정하였고 그 이상의 온도에서는 서서히 실활되었다. 또한 pH 8.0의 0.2M potassium phosphate 완충액에 본 효소를 보관하였을 때 실온에서 30일간 안정하였고 alcohol 및 acetone은 본 효소의 안정화에 효과가 없었다. 효소활성을 위한 최적온도 및 pH는 각각 5$0^{\circ}C$와 pH 7-8 부근이었다. 본 효소는 1mM의 Hg$^{++}$, Ag$^+$, Li$^+$에 의해 각각 50%이상 저해되었으며, 0.1mM의 Ag$^+$에 의해서도50%이상 저해되었다. Li$^+$에 의해 저해된 본 효소에 EDTA를 가하였을 때 효소의 활성회복에 효과가 있었다. 본 효소의 활성은 1mM의 pentachlorophenol에 의해 50%, p-CMB에 의해 40%정도 저해되었다. p-CMB에 의해 저해된 본 효소에 thiol compound를 가하였을 때에는, 사용된 시약 중 glutathione이 본 효소의 활성회복에 효과적인 것으로 나타났다.

Keywords