한국미생물·생명공학회지 (Microbiology and Biotechnology Letters)
- 제14권5호
- /
- Pages.391-397
- /
- 1986
- /
- 1598-642X(pISSN)
- /
- 2234-7305(eISSN)
인삼부패곰팡이의 형태 및 생리학적 특성에 관한 연구
Studies on the morphological and physiological characteristics of isolated strains from rotting ginseng
초록
인삼 및 인료제품을 변질시키는 곰팡이를 방제하기 위한 기초조사로서 그 변질곰광이의 생리를 구명하기 위하여 인삼 제품에서 3종의 미생물을 분리동정한 후 이들의 생육조건을 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 인삼 및 인삼제품에서 가장 생육하는 곰팡이는 Asoergukkys sp., Penicillium sp. -A, 및 Penicillium sp. -B로 분리동정 되었다. 2. 분리균주의 생육최적온도는 Aspergillus sp.가
Three kinds of microoganisms were isolated and identified from the ginseng and ginseng products to research the properties of the molds which spoil the ginseng and ginseng products. The results obtained were as follows: (1) The predominant strains on ginseng products were Aspergillus sp., Penicillium sp.-A and Penicillium sp.-B. These predominant fungi deteriorated ginseng products exclusively, (2) Aspergillus sp. showed the greatest mycelial growth at