Effect of soil temperature on the growth and dry matter accumulationof sorghum and corn

토양온도가 수수와 옥수수의 생육 및 건물축적에 미치는 영향

  • 한흥전 (농촌진흥청 축산시험장) ;
  • 한민수 (농촌진흥청 축산시험장) ;
  • 김정갑 (농촌진흥청 축산시험장)
  • Published : 1986.09.30

Abstract

The pot trial was carried out to investigate the influence of soil temperature on the growth and dry matter accumulation in sorghum cv. Pioneer 931 and corn cv. Suweon 19 during their growing season in 1985. Soil temperature maintained with low ($22.3^{\circ}C$), natural($25.9^{\circ}C$) and high temperature($30.5^{\circ}C$) over 24 hour. The results are summarized as follows; 1. Growth of sorghum plants was associated with increasing of soil temperature, while that of corn was reduced under high temperature($30.5^{\circ}C$). The highest plant height of corn was found at natural temperature($25.9^{\circ}C$). Sorghum had higher growth rate than corn plants in all temperature levels. 2. Assimirable leaf areas of the plants were greately increased under high temperature both in sorghum and corn. Sorghum plants maintained almost same levels of leaf area during maturity stage, but those of corn were markedly decreased after mild stage. 3. The highest rates of photosynthesis were found at nature' soil temperature ($25.9^{\circ}C$) both in sorghum($1.619mg/s/m^2$) and corn plants($1.084mg/s/m^2$). Under high temperature($30.5^{\circ}C$) the photosynthesis rates of the plants were decreased to about 1.553 mg and 0.404 mg for sorghum and corn, respectively. Low temperature ($22.3^{\circ}C$) produced only a value of 0.775 mg for sorghum and 0.048 mg for corn. 4. Seasonal dry matter accumulation of sorghum increased in the order of high>natural>low soil temperature, but that of corn increased in the order of natural>high>low soil temperature, respectively.

수수와 옥수수의 생육기간중(生育期間中) 토양온도(土壤溫度)의 차이(差異)가 생육(生育) 및 건물축적(乾物蓄積)에 미치는 영향(影響)을 알고자 1985년(年) 옥외(屋外) pot시험(試驗)으로 실시(實施)하였다. 수수의 pioneer 931과 옥수수의 수원(水原)19호(號)를 공시(供試)하고 토양온도(土壤溫度)는 저온(低溫)($22.3^{\circ}C$), 상온(常溫)($25.9^{\circ}C$) 및 고온(高溫)($30.5^{\circ}C$)의 3수준(水準)으로 하였다. 1. 전(全)온도수준(溫度水準)에서 모두 수수는 옥수수보다 초장(草長)의 증가속도(增加速度)가 빨랐다, 저온구(低溫區)에서는 두 작물(作物) 모두 가장 느렸으며 수수는 고온구(高溫區)에서 가장 빠르고 옥수수는 상온구(常溫區)에서 가장 빨랐다. 2. 주당엽면적(株當葉面積)에 있어서 수수는 각온도구(各溫度區) 공(共)히 생육후기(生育後期)까지 증가속도(增加速度)가 빨랐으나 옥수수는 8월(月)26일(日)(유숙기(乳熟期)) 이후(以後)에 현저히 감소(減少)하였다. 온도(溫度)에 대(對)한 반응(反應)은 초장(草長)의 경우와 거의 같았다. 3. 광합성량(光合成量)에 있어서 수수는 저온하(低溫下)($0.775mg/s/m^2$)에서 가장 낮았고 상온(常溫) 및 고온하(高溫下)(1.619 및 $1.553mg/s/m^2$)에서는 서로 비슷하게 높았으나 옥수수는 고온(高溫)($0.404mg/s/m^2$)에서 가장 낮았고 저온(低溫)과 상온(常溫)(0.948 및 $1.084mg/s/m^2$)에서 높았다. 기공저항(氣孔抵抗)은 두 작물(作物) 모두 광합성량(光合成量)과 반대(反對)의 경향(傾向)이었다. 4. 시기별(時期別) 건물축적량(乾物蓄積量)에 있어서 수수는 고온(高溫)>상온(常溫)>저온(低溫)의 순(順)으로 고온(高溫)일수록 많았으나, 옥수수는 상온(常溫)${\geqq}$고온(高溫)${\geqq}$저온(低溫)의 순(順)으로 상온(常溫)에서 많은 경향(傾向)이었다.

Keywords