Effect of CCK and Carbachol on Enzyme Secretion From the Isolated Pancretic Acinar Cells of Rats fed Heated or Raw Soybean Diet

CCK와 Carbachol 이 익힌 대두와 생대두를 먹인 쥐에서 분리한 췌장세포의 외분비기능에 미치는 영향

  • Published : 1986.12.01

Abstract

The effects of the hormonal factor (CCK) a and neural factor(carbachol) on the exocrine function of the pancreas were studied in th is experiment. A superfusion technique was used for in vitro study of stimulus-secreti- o on coupling in isolated pancreatic acinarce 11s frQm the rats fed heated or raw soybean diet. Chymotrypsin secretion was higher in cells from the raw soybean group than in those from the heated soybean group with both kinds of stimulants(CCK and carbachol), whereas, amylase secretion was higher inthe h heated soybean group than in the raw soy­b bean group. This indicated that chymotrvpsin a and amylase secretion from the acinar cells are not parallel with CCK and carbachol st­i imulation.

CCK ( Cholecystokinin)와 carbachol (carbamylchline chloride)이 췌장의 효소분비능력을 촉진시킨다는 사실은 잘 알려져있다. 생대두식이를 먹인 쥐에서 췌장세포의 hypertrophy 현상이 두드러지게 나타나고 소화효소의 과다분비 현상이 나타나므로 이번 실험에서는 익힌 대두와 생대두를 먹인 후 정상적인 췌장세포와 hypertrophy 가 일어난 췌장세포에 CCK 와 carbachol 로 자극을 준후 효소분비 능력을 비교하였다. 췌장세포에서 분해되는 단백질 분해효소들이 세포자체에 미치는 영향을 최소한으로 줄이기 위하여 췌장의 acinar cell을 분리한 후 cell column을 만들어 superfusion technique 에 의해 stimulus-enzyme secretion coupling 방법을 사용하였다. 분리한 췌장세포를 CCK와 carbachol 로 자극을 주었을대 chymotrysin 분비는 생대두를 먹인 쥐의 세포에서 익힌 대두를 먹인 군보다 높게 나타났고 amylase의 분비는 chymotrypsin 과는 달리 익힌 대두를 먹인 쥐의 세포에서 생대두를 먹인 군보다 높게 나타났다. 이번 실험의 결과는 지금까지 논쟁중에 있는 췌장의 acinar cell에서의 여러 가지 효소분비 비율은 항상 일정한 것이 아니라 자극의 종류에 따라 효소분비량의 구성비율이 달라진다는 것을 알려주고 있다.

Keywords