Sorption characteristics of Green Tea

녹차(綠茶)의 흡습특성(吸濕特性)

  • Lee, Joo-Baek (Dept. of Food Science and Technology, Coll. of Agric., Kyungpook Natl. Univ.) ;
  • Jung, Shin-Kyo (Dept. of Food Science and Technology, Coll. of Agric., Kyungpook Natl. Univ.) ;
  • Sohn, Tae-Hwa (Dept. of Food Science and Technology, Coll. of Agric., Kyungpook Natl. Univ.) ;
  • Choi, Jong-Uck (Dept. of Food Science and Technology, Coll. of Agric., Kyungpook Natl. Univ.)
  • 이주백 (경북대학교 농과대학 식품가공학과) ;
  • 정신교 (경북대학교 농과대학 식품가공학과) ;
  • 손태화 (경북대학교 농과대학 식품가공학과) ;
  • 최종욱 (경북대학교 농과대학 식품가공학과)
  • Published : 1986.04.30

Abstract

The sorption characteristics of green tea were investigated at $20^{\circ}C$ with various relative humidities. Particle size showed little effect on the sorption behavior of green tea. At low relative humidities below 57%, the sorption equilibrium were easily attained, but a high relative humidities above 75%, the sorption equilibrium were not reached after 10 days. From the estimation of sorption rate at arbitrary humidities an empirical equation was obtained; $Ln{\frac{dw}{dt}}=nLn(t)+Lnc$ The monolayer moisture contents of green tea obtained by B.E.T. equation were found to be 7.87%(powder) and 7.01%(whole), respectively.

시판(市販) 녹차(綠茶)를 $20^{\circ}C$에서 상대습도(相對濕度)를 달리하여 저장하면서 흡습특성(吸濕特性)을 조사하였다. 녹차(綠茶)의 흡습속도(吸濕速度)는 저장상대습도(貯藏相對濕度)가 높을수록 컸으며 저장시간(貯藏時間)이 경과함에 따라 점차 감소하였다. 녹차(綠茶)의 등온흡습곡록(等溫吸濕曲綠)은 전형적인 Sigmoid 형태를 나타내었으며 상대습도(相對濕度)가 일정할 때 저장시간과 흡습속도와의 관계에서 다음과 같은 식(式)을 구할 수 있었다. $ln{\frac{dw}{dt}}=nln(t)+lnc$ B.E.T. 식(式)에 의해 구한 녹차(綠茶)의 단분자층수분함량(單分子層水分含量)은 7.01~7.87%로 나타났다. 저장시간(貯藏時間)과 흡습속도관계식(吸濕速度關係式)에서 구한 계산치 수분함량과 실측치수분함량을 비교한 결과 거의 유사한 경향이었다.

Keywords