Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 15 Issue 4
- /
- Pages.51-55
- /
- 1986
- /
- 1226-3311(pISSN)
- /
- 2288-5978(eISSN)
A New Type of the Measuring and Anti-Caking Bag for Powder Materials
새로운 형태의 분체용 계량적 Anti-Caking 봉지
- Kim, Joong-Man (Department of Chemistry, College of Agriculture, Won Kwang University)
- 김중만 (원광대학교 농과대학 농화학과)
- Published : 1986.12.30
Abstract
The general bag for powder materials such as sugar, salt and detergent used at present is a simple rectangular bag. In the practical uses, it has a lot of faults: it is difficult to reseal after partial usages, occurrence of loss in the case of sharing or adding, difficult for measured uses. Author made a new type of the measuring bag for powder materials in order to improve the problems. The new type of the bag for powder materials consists of a body, fall-induced tube with length scale line, and a pin to open and reseal. It shows various effectiveness: measured use
본 계량적 분체 낙하봉지는 현재 사용하고 있는 4각형 합성수지제 분체 포장의 구조를 개조하여 최종 용기로써 계량적 사용이 가능 하도록 봉지 몸체에 분체 박하유도 튜브를 연결하고 그 튜브 끝단에 개폐용 핀을 채운 구조이다. 이 계량적 분체 박하봉지는 현재 사용하고 있는 분체 봉지에 비해서 봉지의 개봉이 쉽고, 분획 사용 후 재 밀봉이 긴밀하게 될 수 있으며, 재 밀봉이 철저하게 되므로 흡방지 및 anti-caking효과가 크다. 그리고 먼지나 곤충과 같은 이물질의 혼입이 없으며 계량적 사용으로 경제적이고 환경과 하수의 오염을 최소화 하는 효과가 있다. 또한 개봉후 세워둘 때 넘어져 엎지러져 일어나는 손실이 없는 등의 장점이 있다. 따라서 본계량적 분체 낙하봉지는 분상의 설탕, 소금, MSG와 같은 조미료, coffee 및 세제는 물론 농약의 계량적 사용에 실용성을 줄 것으로 생각된다.
Keywords