한국식품영양과학회지 (Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition)
- 제15권3호
- /
- Pages.201-206
- /
- 1986
- /
- 1226-3311(pISSN)
- /
- 2288-5978(eISSN)
고등어 가공잔사를 이용한 어간장의 제조
Preparation of Fish Sauce from Mackerel Scrap
- Lee, Eung-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- Park, Hyang-Suk (Shin Sun Middle School of Pusan) ;
- Ahn, Chang-Bum (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- Hwang, Gyu-Chul (Utilization Research Laboratory, Fisheries Research and Development Agency)
- 발행 : 1986.09.30
초록
어류가공부산물로서 생산되는 미이용자원을 효율적으로 이용하기 위한 일련의 연구로서 고등어를 가공할 때 생기는 잔사를 원료로 하여 자가소화법으로 고등어간장의 제조를 시도하였다. 마쇄한 고등어잔사에 동량의 물을 첨가하여
The purpose of this study is to prepare the fish sauce front mackerel scrap which usually comprises
키워드