Ethylene Oxide처리와 감마선 조사가 고추 및 후추가루의 품질에 미치는 영향

Effects of Ethylene Oxide Fumigation and Gamma Irradiation on the Quality of Ground Red and Black Peppers

  • 조한옥 (한국에너지연구소 식품조사연구실) ;
  • 권중호 (한국에너지연구소 식품조사연구실) ;
  • 변명우 (한국에너지연구소 식품조사연구실) ;
  • 김영재 (세종대학 가정학과) ;
  • 양재승 (한국에너지연구소 식품조사연구실)
  • Cho, Han-Ok (Division of Food Irradiation, Korea Advanced Energy Research Institute) ;
  • Kwon, Joong-Ho (Division of Food Irradiation, Korea Advanced Energy Research Institute) ;
  • Byun, Myung-Woo (Division of Food Irradiation, Korea Advanced Energy Research Institute) ;
  • Kim, Young-Jae (Sejong University) ;
  • Yang, Jae-Seung (Division of Food Irradiation, Korea Advanced Energy Research Institute)
  • 발행 : 1986.08.01

초록

향신료에 오염된 미생물의 효과적인 살균 방법 개발을 목적으로 고추 및 후추가루를 시료로 하여 현행 방법인 ethylene oxide 훈증 처리와 감마선 조사에 따른 미생물의 살균 효과 및 이화학적 품질에 미치는 영향을 비교 검토하였다. 시료에 오염된 일반 세균, 내열성 포자균, 산저항성 세균, 곰팡이 및 내삼투압성 곰팡이와 대장균군은 7-10 kGy 의 감마선 조사로서 사멸이 가능하였으나 훈증 처리구는 살균 효과가 다소 불충분하였다. 살균 처리는 시료의 이화학적 특성 즉, 향신성분, 색소, 정유 성분, 색도 등에 어느 정도 변화를 초래하였지만 훈증 처리는 감균 및 살균선량의 감마선 조사보다 영향이 큰 것으로 확인되었다.

Ethylene oxide (E.O) fumigation and gamma irradiation were applied to comparative researches on the sterilizing effect and physicochemical quality of sound red and black peppers. The microorganisms contaminated in the sample, including total bacteria, aerobic spores, acid tolerant bacteria, fungi, osmophilic molds and coliforms were sterilized with irradiation doses of 7 10 kGy, while E.O fumigation in a commonly used condition proved insufficient for the destruction of them. Both treatments affected more or less chemical components of the sample, such as pungent principle, pigment, essential oils and volatile flavors, but the gamma irradiation at the doses for radurization and radicidation was shown to be safer than E.O fumigation.

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