추출조건에 따른 홍삼(紅蔘)엑기스의 물리적 성질의 변화

Some Physical Properties of Koran Red Ginseng Extract as Affected by Extracting Conditions

  • 성현순 (한국인삼연초연구소 인삼제품연구실) ;
  • 김나미 (한국인삼연초연구소 인삼제품연구실) ;
  • 김우정 (세종대학 식품과학과)
  • Sung, Hyun-Soon (Laboratory of Ginseng Products, Korea Ginseng & Tabacco Research Institute) ;
  • Kim, Na-Mi (Laboratory of Ginseng Products, Korea Ginseng & Tabacco Research Institute) ;
  • Kim, Woo-Jung (Department of Food Science, King Sejong University)
  • 발행 : 1986.06.01

초록

홍미삼을 추출하여 홍삼엑기스를 제조할 때 추출용매인 에탄올의 농도와 추출온도, 그리고 시간이 홍삼엑기스의 물리적 성질에 미치는 영향을 비교조사 하였다. 홍삼엑기스의 고유점도(固有粘度)는 에탄올의 농도가 증가함에 따라 현저히 감소되었고 추출온도의 상승과 추출시간외 경과에 따라 다소 증가되는 경향이었으나 그 폭은 크지 않았다. 한편 측정온도의 상승은 고유점도를 크게 감소시키나 에탄올 농도가 50% 이상되면서 그 감소폭은 현저히 줄어들었다. 홍삼엑기스의 탁도와 pH는 에탄올의 농도 증가와 추출시간의 결과에 따라 낮아졌고 온도 상승에서는 큰 차이가 없었다.

Some physical properties of Korean red ginseng extract was investigated for their changes during extraction with ethanol solution having a concentration range of 0-90% at $70-100^{\circ}C$ during 5 times of 8 hours extraction. The intrinsic viscosity was ignificantly decreased as the ethanol concentration and measuring temperature increased, while it was affected relatively less by the extraction temperature. However the effect of measuring temperature on the intrinsic viscosity was greatly reduced for the extract obtained with higher than 50% a ethanol. The turbidity and pH were also decreased as the ethanol concentration and extraction time increased.

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