Properties of Crude Trehalase from Agaricus bisporus

양송이 중의 조(粗) Trehalase의 분리와 그 성질

  • Lee, Seung-In (Department of Food Science and Technology, Chung-Ang University) ;
  • Kim, Byung-Mook (Department of Food Science and Technology, Chung-Ang University)
  • 이승인 (중앙대학교 식품가공학과) ;
  • 김병묵 (중앙대학교 식품가공학과)
  • Published : 1986.09.30

Abstract

In order to study the trehalase (EC 3. 2. 1. 28) from mushroom, Agaricus bisporus Lange Sing., the crude trehalase preparation was separated by fractionation of mushroom extracts with ammonium sulfate between 0.4 and 1.0 saturation, and its properties were examined. Mushroom trehalase showed optimum pH 6.0, and optimum temperature $40^{\circ}C$. The enzyme was stable at pH range between 5.0 and 7.0, and at temperature below $50^{\circ}C$. The activities of crude trehalase had proportional relations with enzyme concentrations below 490.2 mg % of protein and with substrate concentration below $2.6{\times}10^{-3}M$, showing a Km value of 0.760 mM. The enzyme was inhibited by some metal ions such as $Sn^{2+}$, $Ca^{2+}$, $Hg^{2+}$, $Cd^{2+}$, $Cu^{2+}$, $Mn^{2+}$, $Zn^{2+}$, $Al^{3+}$, and $Fe^{3+}$, while $Ag^{+}$, $Ba^{2+}$, and $Mg^{2+}$ demonstrated remarkable increasing effects on the enzyme activity.

버섯중의 trehalase를 연구하기 위하여 각 버섯의 활성을 측정한 후 가장 활성이 좋은 양송이의 trehalase를 $(NH_4)_2SO_4$로 분획하여 조(粗) trehalase의 성질을 조사해 본 결과는 다음과 같다. 1. 조(粗) trehalase는 pH $5.0{\sim}7.0$, $50^{\circ}C$에서 최적 작용조건을 나타내었다. 2. 조(粗) trehalase는 pH $5.0{\sim}7.0$, $50^{\circ}C$이하에서 안정하였다. 3. 조(粗) trehalase의 활성은 490.2mg%이하의 효소농도 및 $2.6{\times}10^{-3}$이하의 기질 농도 범위 내에서 비례적으로 증가하였다. 4. 기질(trehalose) 농도에 대한 Km 값은 0.76 mM이였다. 5. 금속이온에 대한 조(粗) trehalase 활성은 $Sn^{2+}$, $Ca^{2+}$, $Zn^{2+}$, $Hg^{2+}$, $Cd^{2+}$, $Cu^{2+}$, $Mn^{2+}$, $Al^{3+}$, $Fe^{3+}$에 의하여 현저한 저해효과를 나타낸 반면에 $Ag^{+}$, $Ba^{2+}$, $Mg^{2+}$에 의해서는 활성이 증가하였다.

Keywords