한국균학회지 (The Korean Journal of Mycology)
- 제14권1호
- /
- Pages.31-36
- /
- 1986
- /
- 0253-651X(pISSN)
- /
- 2383-5249(eISSN)
느타리버섯의 향기(香氣) 성분(成分)에 관한 연구(硏究)
Studies on the Volatile Aroma Components of Pleurotus ostreatus
- 홍재식 (전북대학교 농과대학 식품가공학과) ;
- 이지열 (전주교육대학) ;
- 김영회 (전북대학교 농과대학 식품가공학과) ;
- 김명곤 (전북대학교 농과대학 식품가공학과) ;
- 정기태 (전북대학교 농과대학 식품가공학과) ;
- 이극로 (전북대학교 농과대학 식품가공학과)
- Hong, Jai-Sik (Department of Food Science & Technology, College of Agriculture, Chonbuk National University) ;
- Lee, Ji-Yul (Chonju College of Education) ;
- Kim, Young-Hoi (Department of Food Science & Technology, College of Agriculture, Chonbuk National University) ;
- Kim, Myung-Kon (Department of Food Science & Technology, College of Agriculture, Chonbuk National University) ;
- Jung, Gi-Tae (Department of Food Science & Technology, College of Agriculture, Chonbuk National University) ;
- Lee, Keug-Ro (Department of Food Science & Technology, College of Agriculture, Chonbuk National University)
- 발행 : 1986.03.30
초록
Pleurotus ostreatus로 부터 휘발성 향기 성분을 분리한 다음 GC 및 GC/MS를 이용하여 성분을 화인하고, 마쇄 후 시간 경과에 따른 휘발성 향기 성분 및 지방산 변화를 조사한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 분리된 향기 성분은 버섯 고유의 향(香)을 지니고 있었고 수율(收率)은 123 ppm이었다. 2. 분리 확인된 27종의 성분 중 비교적 많이 함유된 성분은 약 67%의 1-octen-3-ol을 포함하여 3-octanone, 3-octanol, 2-octenol 및 2, 4-decadienal이었으며
The volatile aroma concentrates were isolated from Pleurotus ostreatus by simultaneous distillation-extraction and analyzed by gas chromatography and combined gas chromatography-mass spectrometry. The aroma concentrates obtained had a typical raw or slightly cooked mushroom-like odor, and the yield was 123 ppm. Of 27 components identified, the major components were 3-octanone, 3-octanol, 2-octenal, n-octanol and 2, 4-decadienal, including 1-octen-3-ol contributing 67.06% of the total volatiles, and the