A New Method of preparing and ripening Cheese in the form of a Cheese Slurry

Slurry를 이용한 새로운 치즈의 숙성제조법에 관한 연구

  • 이성갑 (국립안성농업전문대학 식품제조과)
  • Published : 1985.12.01

Abstract

These preliminary studies have indicated that this approach in the manufacture and rippening of cheese slurry will be of practical application. The slurry thus prepared seems to have great potentiality in being suitable for incorporation into bakery products and the products thus prepared will have better nutritional qualities and flavour Indications have also been observed that a definite improvement in the quality of flavour may be obtained by employing suitable starter cultures as well as slight modification in the process.

치즈의 기존제조공정상의 문제점을 조사정리하였고, 또 새로운 치즈의 숙성법으로 Cheese Slurry를 이용한 제조법을 시험하였다. Cheese Slurry는 제방, 제과에 좋은 영양의 보강과 풍미를 내는데 가장 적합한 재료로써 잠재력이 큰 것으로 판단되었다. 이 새로운 방법은 치즈의 재래식방법을 약간 변형시켜 적당한 Starter Culture을 이용함으로써 제품의 풍미향상과 제조기간 단축에 뚜렷한 효과를 확인하였다.

Keywords