초록
무 포장에서 분리한 Rhizoctonia solani 5군 4형의 7균주(AG1-IA, AG1-IB, AG2-1, AG2-2, AG3, AG4, AG5)를 사용하여 온도, pH, 질소원, 탄소원이 균의 생장에 미치는 영향을 알아보았다. 이들 균사융합군주별, 최적생장온도는 AG2-1, AG2-2, AG4 등은 $20^{\circ}C$에서 AG1-IA, AG1-IB, AG3, AG5 등은 $25^{\circ}C$에서 생장이 가장 양호하였다. pH가 균사융합군별 생장에 미치는 영향은 공히 pH $6\~7$ 범위였다. R. solani의 각 균주별 탄소원 이용도는 AG 1-IA, AG1-IB, AG2-2, AG3, AG5는 glucose, AG2-1은 sucrose, AG4는 fructose가 좋았으나, glycerine, cellulose, lactose는 모든 균주에서 생장이 불량하였다. 질소원이 균사융합군별 각 균주의 생장에 미치는 영향은 $Ca(NO_3)_2$에서 AG1-IA, AG1-IB, AG4, asparagine에서는 AG2-1, $KNO_3$에서는 AG2-2, $NaNO_3$에서는 AG5의 생장이 양호하였으나, $NH_4NO_3$ 첨가구에서는 공히 불량하였다. 즉, 일반적으로 초산태질소와 유기질소는 암모니아태질소보다 이용율이 높았다. C/N율이 각 군별 균주의 생장에 미치는 영향은 C:N=1:1의 비율에서 생장이 가장 좋았고 탄소원보다는 질소원이 생장에 많은 영향을 미쳤다.
The effects of temperature. pH, carbon and nitrogen sources on the growth of Rhizoctonia solani were studied by using five hyphal anastomosis groups(four cultural types, 7 isolates) of the fungus. The ranges of optimum temperature were $20^{\circ}C$ in the AG 2-1, AG 2-2 and AG 4, and $25^{\circ}C$ in the AG 1-IA, AG 1-IB, AG 3, AG 5. The optimum pH for the mycelial growth was 6-7 in the fungus. Glucose in the AG 1-lA, AG 1-IB, AG 2-2, AG 3 and AG 5, sucrose in the AG 2-1 and fructose in the AG 4 were the most effective for the mycelial growth, but glycerine, cellulose and lactose were not effectively utilized as nutrients. $Ca(NO_3)_2$ in the AG 1-IA, AG 1-IB and AG 4, asparagine in the AG 2-1, $KNO_3$ in the AG 2-2 and $NaNO_3$ in the AG 5 were the best nitrogen sources for the mycelial growth, but $NH_4NO_3$ was not easily utilized by the fungus. Nitrate and organic nitrogens for the fungal growth were utilized better than ammonium nitrogen.