한천의 Agarose 및 Agaropectin의 조성에 관한 연구 (2) Agarose 및 Agaropectin조성의 계절적인 변화

Studies on the Composition of Agarose and Agaropectin in Agar-agar (2) Seasonal Variation in the Composition of Agarose and Agaropectin in Agar Prepared from Gellidium amansii

  • 윤형식 (부산교육대학 실업교육과) ;
  • 박영호 (부산수산대학 식품공학과)
  • YOON Hyeung-Sik (Department of Practical Arts Education, Pusan Teachers College) ;
  • PARK Yeung-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
  • 발행 : 1985.01.01

초록

한천원조의 계절별에 따른 한천질의 agarose 및 agaropectin의 조성변화와 그 조성차이가 한천의 물성에 미치는 영향을 밝히고져, 경낭 양산군 일광면에서 1982년 3월부터 1983년 2월까지 1년간 매월 일정한 장소에서 채취한 우뭇가사리를 시료로 하여 분석, 검토하였다. 1. 한천수율에 있어서는 5월이 $31.5%$로 가장 높은 수율을 보였으며, 2월이 $23.5\%$로서 가장 낮은 수율을 나타내어 연편차는 $8\%$의 차이를 보였다. 2. agarose와 agaropectin의 조성은 동일산지의 경우에도 계절적으로 변화를 나타내어, agarose의 경우 연 2회의 극대기를 보이고 8월에 최대함량을 나타내었으며, 1월에 최소함량을 나타내었다. 3. agarose와 agaropectin의 조성비가 한천의 물성에 미치는 영향은 agarose함량이 높을수록 gel화능과 jelly 강도는 높은 값을 나타내었다. 4. 황산기함량은 agarose함량이 높을수록 적였는데 8월이 $1.52\%$로서 가장 낮았으며, 1월이 $2.84\%$로서 가장 높았다.

The present investigations were carried out for the purpose of making clear the fundamental features of the compositional difference of agarose and agaropectin in agar prepared from Gellidium amansii collected in different places and seasons, and its effect on properties of agar. The samples, Gellidium amansii, was collected every month from the same locality on the coast of the Ilgwang-myon, Yangsan-gun, Kyongnam, from March 1982 to February 1983. In addition, agarose and agaropectin in agar were isolated by dimethyl sulfoxide. The results obtained were summarized as follows : 1. In seasonal variation, the maximum yield of agar noted from spring through summer, and the minimum in February. 2. The experiment showed that the agarose and agaropectin composition in agar was changed, even if the seaweed collected from the same season was used as raw material. Seasonal variation of agarose and agaropectin contents in agar, the highest content occurred in August, $76.2\%$, and the lowest in January, $50.1%$. 3. Jelly strength, gelation ability of agar tended to increase as the agarose content was risen, but sulfate content was decreased.

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