Effect of Non- Protein Nitrogen on the Biological Utilization of Protein and the Excretion of Nitrogenous Compounds in Chicks

병아리에서 단백질의 생물적 이용성과 요중질소 화합물의 배설에 미치는 비단백태질소의 영향

  • 고태송 (건국대학교 축산대학 사료학과) ;
  • 김영범 (건국대학교 축산대학 사료학과) ;
  • 서인준 (건국대학교 축산대학 사료학과) ;
  • 남기택 (건국대학교 축산대학 사료학과)
  • Published : 1985.05.01

Abstract

In order to investigate an effect of non-protein nitrogen on the biological utilization of protein, hatched single comb White Leghorn male chicks were fed for the first 8 days with a commercial chicks mash, next 6 days with protein-free diet and subsequent 6 days with protein-free diets and protein diets containing 10.59% of crude protein supplemented with 0, 0.5, 1.0 and 1.5%, respectively. During experimental feeding period, chicks fed protein-free diets had intaked gradually lower feed and had shown a similar body weight loss though urea contents were increased. When birds fed protein diets, body weight gain and feed intake were not different among birds fed the graded levels of urea although feed conversions were shown a highering tendency along with increasing urea contents. According as supplemented urea were increased, protein efficiency ratio f (PER) and net protein ratio (NPR) were increased in chicks fed protein-free diets, which were shown a lowering trend in chicks fed protein diets. Effect of supplemented urea on the urinary excretion of uric acid were not found in birds fed protein-free diets, while which were increased in birds fed protein diets with the increase of urea contents. Urea addition did not affect the excretion of total creatine in birds fed protein-free or protein diets. Excretion of ammonia was jogjered in order to increasing level of urea in birds fed protein-free diets, but which were not found any particular effect in birds fed protein diets. Also urea excretion were gradually increased with the increasing contents of urea in protein-free and protein diets. Nitrogen balance of birds fed protein-free diets were minus values, which were increased with increasing urea contents in diets. When birds fed protein diets, nitrogen balance and urinary nitrogen excretion was highered and fecal nitrogen excretion were not altered as urea levels of diets increased. Digestibility of urea nitrogen supplemented in protein-free diets were lowered along with increasing contents of urea, but biological value(BV) and net protein utilization(NPU) was found a highering tendency in birds fed protein-free diet containing 1.5% of urea. When birds fed with protein diets, digestibility, BV and NPU of protein were found a highering trend in birds fed protein diets added with 0.5% of urea.

비단백태질소가 단백질의 생물적이용성에 미치는 영향을 조사하기 위하여 무단백 혹은 단백질사료에 0, 0.5, 1.0 및 1.5%의 요소가 각각 첨가되었다. 갓 부화한 단관백색 레그혼 숫병아리에 8주간 병아리용 시판사료를 급여하고 6일간을 무단백사료 다음 6일간 실험사료를 급여하였다. 무단백사료 급여시에는 요소첨가량이 증가함에 따라 사료섭취량이 감소하는 경향을 나타내었으나 체중감소량은 서로 비슷하였다. 단백질사료를 급여하였을 때는 증체량과 사료소비량은 요소첨가에 의한 영향이 없었으나 사료요구율은 요소첨가량이 증가함에 따라 높아지는 경향이 있었다. 단백질이용효율(PER)과 정미단백가(NPR)은 요소첨가량이 증가함에 따라 무단백사료를 급여한 것에서 증가하나 단백질사료를 급여한 것에서 감소하는 경향이 있었다. 요산태질소의 배설은 요소첨가량이 증가함에 따라 무단백사료를 급여하면 특별한 경향은 없었으나 단백질사료를 급여한 것에서는 증가하는 경향이 있었다. 크레아틴태질소의 배설은 요소첨가의 경향이 뚜렷하지 않았다. 암모니아태질소의 배설은 요소첨가량이 증가함에 따라 무단백사료를 급여했을 때는 증가하는 경향이, 단백질사료를 급여했을대는 특별한 경향이 없었다. 한편 요소태질소의 배설은 무단밸 및 단백질사료를 급여한 것에서 요소첨가량이 증가할수록 증가하였다. 무단백사료를 급여한 병아리의 질소밸런스는 부의 값이었으나 요소첨가량이 증가함에 따라 증가하였다. 단백질사료를 급여한 것의 질소밸런스와 요중질소배설량은 요소첨가량이 증가함에 따라 증가하였으나 분중 배설량질소량은 특별한 경향을 나타내지 않았다. 무단백사료에 첨가된 요소질소의 소화율은 요소첨가률이 높아짐에 따라 낮아지는 경향이 있었으나 생물가(BV)와 정미단백질이용율(NPC)은 1.5%의 요소가 첨가되면 높아지는 경향이 있었다. 단백질사료를 급여한 병아리에서는 단백질의 소화율, BV 및 VPU가 0.5%의 요소가 첨가되었을 때 높아지는 경향이 있었다.

Keywords