Dietary Effects of an Animal Fat with High Free- Fatty Acid Content on Feed Utilization and Meat Quality in Broilers

고산가 동물성 지방의 첨가가 육계의 사료이용성과 육질에 미치는 영향

  • 오미향 (건국대학교 사료학과) ;
  • 지규만 (고려대학교 축산학과) ;
  • 최인숙 (숙명여자대학교 식품영양학과)
  • Published : 1985.05.01

Abstract

Present experiment was undertaken to compare the effects of two dietary fats whose free fatty acid content was quite different on performances and on meat quality of broilers. Yellow grease or animal fat (trade name) containing 15 or 38.6% free fatty acid, respectively, was added to the broiler starter and finisher diets at levels of 3.0 and 5,0%, respectively. A total of 108, day old, male Maniker(Chunho) broiler chicks was alloted to 3 dietary treatments with 3 replications per treatment and 12 chicks per replication Though control diet was not supplemented with fat, the three dietary groups were made isocaloric and isonitrogenous. All the chicks were ad libitum fed the test diets for 8 weeks. Feed intake and body weight were measured every other week. Shank color was measured at the end of feeding trial by Roche Color Fan. To evaluate meat quality, 7 chicks of mean body weight were selected from each treatment group after the trial. Measurements were made for abdominal fat content, organoleptic scores for thigh and breast, and for contents of total lipids, free fatty acids, iodine values and peroxide values of the breasts. During the period from 0 to 4 weeks of age, the broilers fed the diets added with fats performed the same as those fed the control diet. However, the body weight gam (25%), feed intake (10.8%) and feed efficiency (11.3%) of chicks fed the fat-supplemented diets, during the finisher period (5-8 weeks), appeared significantly improved compared to those of control group (p<0.05). During overall period of 8 weeks, body weight gain, feed intake, and feed efficiency of chicks fed the diets added with fats were, on the average, 16.2. 8.8 and 6.8%, respectively, better than, those of control Monwhile the performance between the chicks fed diets added with the two different fat sources appeared to be of the same tendency. Though the shank pigmentation was not statistically different among the treatments, the chicks fed the fat-supple ented diets tended to have slightly less pigments than the control. Organoleptic scores of thigh or breast of chicks fed the animal fat diet were of the same range as those of the other two groups. The contents of total lipids, free fatty acids, iodine values and peroxide values of breasts from broilers fed the various diets appeared to be in the same ranges among the treatments. The values for control, yellow grease and animal fat groups were 7.77, 6.66 and 6.32% for total lipids, 9.23, 9.7 and 9.31mg oleic acid/g fat for free fatty acids, 65.36, 63.89 and 59.25g/ 100g fat for iodine values, and 9.62, 10.46 and 8.79 meq/kg fat for peroxide values, respect vely. Changes of free fatty acids contents of breast during a storage for 10 da s at 4$^{\circ}C$ were also not different among the dietary groups. From the observations n. this experiment, it seems possible to conclude that the animal fat containing 38.6% free fatty acid can be used as efficiently as yellow grease in broiler diets without any adverse effects on meat quality.

유이지방산함량이 높은 동물성지방을 육계사료의 지방원으로 첨가 급여하여 그 이용성과 육질에 미치는 영향을 조사하기 위하여 사양시험과 육질평가시험을 실시하였다. 사양시험은 갓 부화된 육계 수평아리 108수를 3개처리, 3반복으로 12수씩 나누어 8주간 시험사료를 급여하였다. 유이지방산함량이 각각 15 및 38.6%인 Yellow grease와 Animal fat(상품명)를 전기(0-4주)와 후기(5-8주) 사료에 각각 3 및 5%씩 첨가 급여하여 격주의 간격으로 사료섭취량과 증체량을 조사하였고 시험종료시 Shank color를 측정하였다. 사료의 단백질과 대사에너지함량은 처리간에 비슷하도록 하였다. 육질을 평가하기 위해 사양시험이 끝난후 각 처리구당 7수씩을 선발, 도살하여 복부지방의 함량과 가슴살과 다리살에 대한 관능검사와 가슴살에서 총지방함량, 유리지방산함량, 옥도가 및 과산화물가의 화학적 성질을 측정하였다. 지방을 첨가하지 않은 사료를 급여한 대조구와 Yellow grease나 Animal fat 첨가구는 전기사료 급여기간동안 세 처리구간에 사료섭취량, 증체량, 사료효율에서 아무런 유의차가 나타나지 않았다. 후기사료 급여기간동안에는 대조구에 비하여 지방처리구에서 사료섭취량은 평균 10.8%, 증체량은 25.0%, 그리고 사료효율은 11.3%, 개선효과가 있었다. 전체기간(0-8주)으로 보면 사료섭취량은 8.8%, 증체량은 16.2%, 사료효율은 6.8%의 개선효과가 있는 것으로 나타났으나 두가지 지방 급원간에는 유의한 차이가 없었다. 정갱이의 차색정도는 전반적으로 6.9-7.7정도의 범위였고 지방첨가구들이 약간 떨어지는 경향이 보였으나 세 처리간에 유의한 차이가 없었다. 다리살과 가슴살에 대한 관능검사 결과는 지방을 첨가하지 않은 대조구와 지방을 첨가 급여한 처리구들사이에 아무런 유의차가 나타나지 않았다. 가슴살에 축적된 지방의 화학적 성질은 대조구에 비해 Yellow grease나 Animal fat를 첨가 급여한 처리구에 총 지방함량이 각각 7.77, 6.66 및 6.32였고 유이지방산함량은 9.23, 9.73 및 9.31mg/g fat, 옥도가는 65.36, 66.89 및 59.25g/100g fat, 그리고 과산화물가는 9.62, 10.46 및 8.79meq/kg fat이어서 각 처리간에 유의한 차이가 나타나지 않았다. 10일간의 냉장저장(4$^{\circ}C$)에 따른 가슴살이의 유이지방산함량의 변화상태는 모두 처리구에서 비슷한 경향을 보여 5일만에 거의 3배 정도로 증가하였고 그후 10일째까지는 더 이상 변화하지 않았다. 이상의 결과를 종합할 때 본 시험에 사용한 Animal fat는 유이지방산함량이 38.6% 정도로 높을지라도 육계에서의 사료적 가치나 육질에 미치는 영향에서 Yellow grease와 조금도 차이가 없이 안전하게 사용될 수 있다고 판단된다.

Keywords